Lubię wykorzystywać w wypiekach ciasto francuskie – jest takie uniwersalne. Można przygotować z niego słodką (lub słoną) przekąskę w kilka minut, albo upiec coś bardziej skomplikowanego jak tort z kajmakiem i wiśniami… Kubeczki z ciasta francuskiego są czymś pomiędzy; trzeba wcześniej przygotować kawową śmietankę – im dłużej kawa będzie aromatyzować kremówkę tym lepiej, bo smak będzie głębszy. Przygotowanie i upieczenie kubeczków zajmie Wam tylko kilkanaście minut, można to zrobić zaraz przed przyjściem gości (albo wcześniej i trzymać upieczone kubeczki w pogotowiu).
Efekt końcowy, przy małym nakładzie pracy, jest wart grzechu – pyszny kawowy karmel, delikatne maślane ciasto francuskie, pachnąca kawą śmietanką i granat dla przełamania słodkiego smaku… Wspaniały deser na letnie imprezy i nie tylko…
Składniki na ok. 24 kubeczki
2 arkusze ciasta francuskiego (najlepiej takiego z prawdziwym masłem)
1 jajko
Blat ciasta przecinamy na pół, smarujemy roztrzepanym jajkiem i sklejamy ze sobą obydwie części. Okrągłą foremką wycinamy kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką nacinamy górną warstwę ciasta.
Krążki smarujemy ponownie jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok. 10-15 minut, do zarumienienia. Jeszcze ciepłe kubeczki delikatnie wydrążamy nożem.
Masa
150 g śmietany kremówki
15 g kawy ziarnistej
2 łyżeczki cukru pudru
ziarna z 1/4 dużego granatu
opcjonalnie 1/2 łyżeczki żelatyny
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej ziarna kawy, odkładamy do przestygnięcia. Ostudzoną śmietankę z kawą wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Śmietankę odcedzamy, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Jeśli planujecie podać kubeczki na imprezie plenerowej lub je transportować można ustabilizować masę żelatyną – namoczoną w zimnej wodzie żelatynę rozpuszczamy i łączymy ze śmietaną przed ubiciem, stopniowo by nie powstały grudki (nie jest to konieczne).
Ubitą kremówkę mieszamy z ziarenkami granatu i masą napełniamy kubeczki z ciasta francuskiego.
Karmel kawowy
70 g drobnego cukru
27 g masła
40 g śmietany kremówki
szczypta soli himalajskiej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki brandy
oraz ziarenka z 1/4 dużego granatu do posypania
Tu znajdziecie wpis o karmelu dla początkujących.
Karmel można przygotować nawet tydzień wcześniej.
Cukier karmelizujemy w średnim rondlu o grubym dnie, na średniej mocy palnika. Kiedy cały się rozpuści i nabierze jasno bursztynowej barwy dodajemy zimne masło i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu, następnie wlewamy zimną śmietankę i ponownie mieszamy, aż karmel będzie gładki (uwaga masa będzie syczeć i parować).
Sos zdejmujemy z kuchenki, dodajemy sól i odkładamy. Kawę rozpuszczamy w brandy i dodajemy do lekko przestudzonego sosu. Całkowicie studzimy.
Przed polaniem kubeczków sos prawdopodobnie trzeba będzie lekko podgrzać (ok. 20 -30 s w mikrofalówce, lub na kąpieli wodnej). Ważne, by był na tyle ciepły by mieć płynną konsystencję, ale nie gorący – bo rozpuści śmietankę.
Kubeczki z ciasta francuskiego dekorujemy dodatkowo ziarenkami granatu.
Przechowujemy w lodówce, będą dobre do 2-3 dni.
Smacznego!
1 comment
Ekstra, nie wpadłabym na takie połączenie…