facebook

Kawowe kubeczki z ciasta francuskiego z granatem

0 Posted by - 20 kwietnia 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, ciastka / cookies, cupcakes, Przepisy

Lubię wykorzystywać w wypiekach ciasto francuskie – jest takie uniwersalne. Można przygotować z niego słodką (lub słoną) przekąskę w kilka minut, albo upiec coś bardziej skomplikowanego jak tort z kajmakiem i wiśniami… Kubeczki z ciasta francuskiego są czymś pomiędzy; trzeba wcześniej przygotować kawową śmietankę – im dłużej kawa będzie aromatyzować kremówkę tym lepiej, bo smak będzie głębszy. Przygotowanie i upieczenie kubeczków zajmie Wam tylko kilkanaście minut, można to zrobić zaraz przed przyjściem gości (albo wcześniej i trzymać upieczone kubeczki w pogotowiu).

Efekt końcowy, przy małym nakładzie pracy, jest wart grzechu – pyszny kawowy karmel, delikatne maślane ciasto francuskie, pachnąca kawą śmietanką i granat dla przełamania słodkiego smaku… Wspaniały deser na letnie imprezy i nie tylko…

Składniki na ok. 24 kubeczki

2 arkusze ciasta francuskiego (najlepiej takiego z prawdziwym masłem)

1 jajko

Blat ciasta przecinamy na pół, smarujemy roztrzepanym jajkiem i sklejamy ze sobą obydwie części. Okrągłą foremką wycinamy kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką nacinamy górną warstwę ciasta.

Krążki smarujemy ponownie jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok. 10-15 minut, do zarumienienia. Jeszcze ciepłe kubeczki delikatnie wydrążamy nożem.

Masa

150 g śmietany kremówki

15 g kawy ziarnistej

2 łyżeczki cukru pudru

ziarna z 1/4 dużego granatu

opcjonalnie 1/2 łyżeczki żelatyny

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej ziarna kawy, odkładamy do przestygnięcia. Ostudzoną śmietankę z kawą wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Śmietankę odcedzamy, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Jeśli planujecie podać kubeczki na imprezie plenerowej lub je transportować można ustabilizować masę żelatyną – namoczoną w zimnej wodzie żelatynę rozpuszczamy i łączymy ze śmietaną przed ubiciem, stopniowo by nie powstały grudki (nie jest to konieczne).

Ubitą kremówkę mieszamy z ziarenkami granatu i masą napełniamy kubeczki z ciasta francuskiego.

Karmel kawowy

70 g drobnego cukru

27 g masła

40 g śmietany kremówki

szczypta soli himalajskiej

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki brandy

oraz ziarenka z 1/4 dużego granatu do posypania

Tu znajdziecie wpis o karmelu dla początkujących.

Karmel można przygotować nawet tydzień wcześniej.

Cukier karmelizujemy w średnim rondlu o grubym dnie, na średniej mocy palnika. Kiedy cały się rozpuści i nabierze jasno bursztynowej barwy dodajemy zimne masło i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu, następnie wlewamy zimną śmietankę i ponownie mieszamy, aż karmel będzie gładki (uwaga masa będzie syczeć i parować).

Sos zdejmujemy z kuchenki, dodajemy sól i odkładamy. Kawę rozpuszczamy w brandy i dodajemy do lekko przestudzonego sosu. Całkowicie studzimy.

Przed polaniem kubeczków sos prawdopodobnie trzeba będzie lekko podgrzać (ok. 20 -30 s w mikrofalówce, lub na kąpieli wodnej). Ważne, by był na tyle ciepły by mieć płynną konsystencję, ale nie gorący – bo rozpuści śmietankę.

Kubeczki z ciasta francuskiego dekorujemy dodatkowo ziarenkami granatu.

Przechowujemy w lodówce, będą dobre do 2-3 dni.

Smacznego!

Puff pastry coffee cups with coffee caramel sauce and pomegranate seedsPuff pastry coffee cups with coffee caramel sauce and pomegranate seedsPuff pastry coffee cups with coffee caramel sauce and pomegranate seedsPuff pastry coffee cups with coffee caramel sauce and pomegranate seedsPuff pastry coffee cups with coffee caramel sauce and pomegranate seeds

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • Kika 29 kwietnia 2016 - 08:01 Reply

    Ekstra, nie wpadłabym na takie połączenie…

  • Leave a reply

    Translate »