facebook

Bezowy tort bazyliowy z truskawkami i limonką

0 Posted by - 23 czerwca 2017 - bezy, Przepisy, tort/ layer cake

Przyznaję – zawładnęła mną faza na bezy. Mam nadzieję że wybaczycie kolejny bezowy przepis, ale bezowy tort bazyliowy z truskawkami to deser, koło którego nie można przejść obojętnie…

Dla wszystkich, którzy bazylię jedli do tej pory tylko w pesto albo sałatkach apeluję by jak najszybciej spróbowali jej na słodko :) Więcej przepisów znajdziecie tu. Krem bazyliowy jest mało słodki, bardzo aromatyczny, ma lekki posmak goryczki – wspaniale pasuje do bezy i truskawek, a całość nie jest przesadnie słodka i ciężka.

Blat, którego użyłam do stylizacji ma swoją historię :) Ostatni długi weekend spędziliśmy na północy. Blat, porysowany kredkami, trochę pokiereszowany leżał przy śmietniku w samym centrum Gdańska – nie mogłam mu się oprzeć… Żadna wycieczka nie jest kompletna, jeśli nie przywieziemy czegoś ze sobą. Poza blatem na giełdzie w Pruszczu Gdańskim wypatrzyłam kilka perełek – m.in. czajnik ze zdjęcia – cudny prawda?

Dziś dzień Ojca – pamiętacie? Myślę, że każdy tata ucieszy się z takiego słodkiego prezentu :)

Beza

180 g białek

240 g drobnego cukru

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Na papierze do pieczenia rysujemy 2 kręgi o średnicy ok. 18-20 cm i wykładamy nim dużą blachę. Piekarnik nagrzewamy do 160 C.

Białka ubijamy do uzyskania średnio sztywnej piany. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając, miksujemy bezę jeszcze kilka-kilkanaście minut, aż będzie sztywna, lśniąca i cały cukier rozpuści się w białkach. Na końcu dodajemy ocet i przesianą skrobię i ubijamy jeszcze 1-2 minuty.

Bezę przekładamy na blachę, łyżką delikatnie formujemy 2 dyski, wkładamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 125 C. Bezę suszymy ok. 1 h 40 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ją w środku jeszcze na ok. 2-3 h (można na całą noc).

Krem bazyliowy z limonką

3 krzaczki bazylii (ok. 100 g)

sok z 2 małych limonek

skórka z 1 limonki

2-3 łyżki cukru pudru

250 g mascarpone

oraz ok. 500 g truskawek

Bazylię (łodyżki i liście) grubo siekamy i miksujemy razem ze sokiem i skórką z limonki, cukrem pudrem na możliwie jak najgładszą masę. Mieszamy z 1/2 mascarpone, dodajemy pozostały serek i ubijamy do uzyskania gładkiego kremu – nie za długo, żeby krem się nie zważył.

Złożenie

Na pierwszy blat bezowy wykładamy cały krem (można odłożyć niewielką ilość do dekoracji), truskawki kroimy z grube plasterki i układamy na kremie, przykrywamy drugim blatem i dekorujemy.

Zjadamy od razu!

Smacznego :)

lime & basil strawberry meringue cake recipe.Food photography by Candy Companylime & basil strawberry meringue cake recipe.Food photography by Candy Companylime & basil strawberry meringue cake recipe.Food photography by Candy Companylime & basil strawberry meringue cake recipe.Food photography by Candy Companylime & basil strawberry meringue cake recipe.Food photography by Candy Companylime & basil strawberry meringue cake recipe.Food photography by Candy Companylime & basil strawberry meringue cake recipe.Food photography by Candy Companylime & basil strawberry meringue cake recipe.Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

8 Comments

  • Karolina Nycz 23 czerwca 2017 - 17:49 Reply

    Cudowny!

  • Hania 25 czerwca 2017 - 11:21 Reply

    Krem za chiny nie chce zrobić się gęsty :( wodnisty :( zbyt duże limonki , wodnista bazylia ? Jak poradzić sobie z wodnistym kremem?

    • Candy Company 25 czerwca 2017 - 20:54 Reply

      Pewnie za duża limonka, albo umyłaś bazylię i nie była dobrze osuszona? Jeszcze jedna opcja to rzadki mascarpone – mój był naprawdę gęsty. Krem najlepiej zagęścić żelatyną ok. 3/4 max 1 łyżeczka (w zależności tego jak bardzo jest rzadki) namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, jak napęcznienie rozpuść w większej miseczce z zimną wodą i zmieszaj z kremem, na chwilę do lodówki i jak zacznie tężeć można dawać na bezę.

  • Kasiakaczorowska 13 sierpnia 2017 - 22:04 Reply

    Czy truskawki można zastąpić innymi owocami?

    • Candy Company 18 sierpnia 2017 - 11:15 Reply

      Truskawki najbardziej pasują w tej kombinacji smakowej, można ewentualnie zastąpić je malinami. Pozdrawiam!

      • Kasiakaczorowska 19 sierpnia 2017 - 19:37 Reply

        Zrobiłam, ale mi niestety nie wyszła tak pięknie biała jak u Ciebie a dość ciemna – czy to możliwe, że była przesuszona? Ściśle trzymałam się receptury :(

        • Candy Company 19 sierpnia 2017 - 23:39 Reply

          To kwestia piekarnika – każdy trochę inaczej piecze, następnym razem można zmniejszyć temp. o 10-15C i obserwować bezę, można też minimalnie skrócić czas suszenia… Moja beza też nie była idealnie biała. Pozdrawiam!

    Leave a reply

    Translate »