facebook

Tort kawowy z czerwonymi pomarańczami

0 Posted by - 15 kwietnia 2016 - Przepisy, tort/ layer cake

Wczoraj minęło trzy lata odkąd założyłam  bloga!! Przez te trzy lata dużo się wydarzyło… Miesiąc temu dostałam najlepszy prezent jaki mogłam sobie wymarzyć czyli wygraną w konkursie Blog Roku… A w najbliższy weekend prezentów ciąg dalszy, ale o tym jeszcze usłyszycie :)

Tort kawowy przygotowałam specjalnie na 21 urodziny Almy (terminy obu urodzin złożyły się idealnie), na początek naszej słodkiej współpracy :) Zdjęcia tortu możecie też podziwiać na blogu Oli z Meat My Day, która przygotowała z tej okazji wytrawne menu. W końcu mogłam zobaczyć innego blogera przy pracy!

Tort jest mocno kawowy, wilgotny, nie za słodki. Jest wspaniały! Po pierwszym kawałku zmieniłam zdanie co do kawy w deserach… Nie wiedziałam do ostatniej chwili co z niego wyjdzie – jak zwykle poeksperymentowałam i znowu przekonałam się, że warto szaleć w kuchni!

Składniki na tort o średnicy 16 lub 20 cm.

Ciasto

300 g mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

300 g miękkiego masła

300 g cukru pudru

5 jajek

1/2 szklanki maślanki

Dwie foremki o średnicy 16 cm  lub jedną 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Mąkę przesiewamy z proszkiem i kawą, odkładamy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem przez ok. 7 – 10 minut. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu chwilę miksując. Do ciasta, w trzech turach, dodajemy na przemian mąkę i maślankę. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C przez ok. 30 minut, do suchego patyczka.

Karmel kawowy

150 g cukru

60 g masła

90 ml śmietanki kremówki

1/4 łyżeczki soli himalajskiej

4 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1,5 łyżki brandy

Cukier karmelizujemy w średnim rondlu o grubym dnie. Kiedy nabierze jasno bursztynowej barwy dodajemy zimne masło i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu, następnie wlewamy zimną śmietankę i ponownie mieszamy, aż karmel będzie gładki, solimy. Sos zdejmujemy z ognia i studzimy kilka minut.

Kawę rozpuszczamy w brandy i mieszamy z karmelem.

Do przełożenia

500 g mascarpone

200 g śmietanki 30%

karmel kawowy

oraz

marmolada z czerwonych pomarańczy (może być domowa)

1 czerwona pomarańcza

Mascarpone, śmietankę i karmel miksujemy do uzyskania gładkiego gęstego kremu.

Filetujemy pomarańczę i kroimy na mniejsze kawałki, zostawiamy sok, który wyciekł podczas krojenia. Marmoladę mieszamy z sokiem i kawałkami pomarańczy.

Poncz

3 łyżeczki

kawy rozpuszczalnej

3 łyżeczki brandy

3 łyżeczki cukru pudru

3 łyżki wody

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.

Ganache z kawą

300 g czekolady

100 g śmietanki

3 -4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kawę rozpuszczamy w śmietance, dodajemy posiekaną czekoladę i rozpuszczamy na kąpieli wodnej, aż ganache będzie gładki. Studzimy.

Złożenie

Ciasta kroimy na pół i dobrze nasączamy ponczem. Przekładamy kremem kawowym, na krem nakładamy część marmolady i przykrywamy kolejnym blatem. Proces powtarzamy z pozostałymi blatami, tort chłodzimy w lodówce przez ok. 2-3 godziny, a następnie pokrywamy kawowym ganache.

Dekorujemy solą himalajską, plastrami karmelizowanej pomarańczy i ziarnami kawą.

Coffee and blood orange layer cakeCoffee and blood orange layer cakeCoffee and blood orange layer cakeCoffee and blood orange layer cake

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

14 Comments

  • Asa_6niebo 15 kwietnia 2016 - 20:16 Reply

    Wygląda bosko! Kawy nie pijam, ale uwielbiam kawowe słodkości

    • Candy Company 19 kwietnia 2016 - 20:10 Reply

      A ja na odwrót :) Ale powoli się przekonuję…

  • Kate's Kitchen 25 kwietnia 2016 - 15:08 Reply

    Witaj,
    czy ganache mogę przygotować dzień wcześniej, czy raczej jest to niewskazane?
    PS. Tort wygląda bajecznie – jutro będzie próba wykonania go

    • Candy Company 25 kwietnia 2016 - 20:19 Reply

      Dzięki :) Jak najbardziej można, ja często przygotowuje go wcześniej i wkładam do lodówki, przed użyciem trzeba go delikatnie podgrzać w mikrofalówce (albo w kąpieli wodnej) żeby miał odpowiednio miękką konsystencję. Miłego pieczenia!

  • Negatywna 28 stycznia 2017 - 13:35 Reply

    Przepiękny tort! Proszę, czy mogłabyś podać przepis na marmoladę z czerwonych pomarańczy? Ten odnośnik w przepisie nie działa. Pozdrawiam! :)

  • Paula 28 lutego 2017 - 12:25 Reply

    Czy można zastąpić konfiturę z czerwonych pomarańczy inną? Jeśli tak jak była by najlepsza?

    • Candy Company 28 lutego 2017 - 14:37 Reply

      Tak, marmolada/dżem ze zwykłych pomarańczy lub z grejpfruta też będzie ok :)

  • Kamila 22 października 2017 - 19:47 Reply

    Witam,
    Czy jeśli upieke ciasto w foremce 20 cm to wyjdą z tego dwa czy trzy blaty ?
    Z góry dziekuje za odpowiedz :-)

    • Candy Company 22 października 2017 - 20:01 Reply

      Powinny wyjść 3 blaty – polecam pieczenie w opaskach, nie będzie ryzyka, że ciasto urośnie z górką :)

      • Kamila 23 października 2017 - 19:18 Reply

        Musze spróbowac z ta opaska, bo bardzo jestem ciekawa tej metody.
        Dziekuje za podpowiedz

        • Candy Company 25 października 2017 - 15:34 Reply

          Polecam, używam jej praktycznie przy każdym rodzaju ciasta i sprawdza się niezawodnie :)

          • Kamila 3 listopada 2017 - 10:20

            Potrzebuję zrobić ten tort w formie o średnicy 26 cm i chciałabym uzyskać 4 solidne blaty.
            Czy z podanej wyżej ilości wyjdą mi dwa grubsze blaty o średnicy 26 cm ? czy mam zwiększyć ilość do 1,5 i upiec dwa razy ?
            Z góry przepraszam, że tak męczę :-)

          • Candy Company 3 listopada 2017 - 20:16

            Na pewno piekłabym na 2 razy. Z opaską powinny wyjść 2 blaty z jednej porcji, ale nie robiłam tego ciasta w tak dużej formie, więc dla pewności pierwszą porcję zwiększyłabym do 1,5 x i zobaczyła jak ciasto wyrośnie… Pozdrawiam :)

    Leave a reply

    Translate »