Wczoraj minęło trzy lata odkąd założyłam bloga!! Przez te trzy lata dużo się wydarzyło… Miesiąc temu dostałam najlepszy prezent jaki mogłam sobie wymarzyć czyli wygraną w konkursie Blog Roku… A w najbliższy weekend prezentów ciąg dalszy, ale o tym jeszcze usłyszycie 🙂
Tort kawowy przygotowałam specjalnie na 21 urodziny Almy (terminy obu urodzin złożyły się idealnie), na początek naszej słodkiej współpracy 🙂 Zdjęcia tortu możecie też podziwiać na blogu Oli z Meat My Day, która przygotowała z tej okazji wytrawne menu. W końcu mogłam zobaczyć innego blogera przy pracy!
Tort jest mocno kawowy, wilgotny, nie za słodki. Jest wspaniały! Po pierwszym kawałku zmieniłam zdanie co do kawy w deserach… Nie wiedziałam do ostatniej chwili co z niego wyjdzie – jak zwykle poeksperymentowałam i znowu przekonałam się, że warto szaleć w kuchni!
Składniki na tort o średnicy 16 lub 20 cm.
Ciasto
300 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
5 jajek
1/2 szklanki maślanki
Dwie foremki o średnicy 16 cm lub jedną 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i kawą, odkładamy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem przez ok. 7 – 10 minut. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu chwilę miksując. Do ciasta, w trzech turach, dodajemy na przemian mąkę i maślankę. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C przez ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Karmel kawowy
150 g cukru
60 g masła
90 ml śmietanki kremówki
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
4 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżki brandy
Cukier karmelizujemy w średnim rondlu o grubym dnie. Kiedy nabierze jasno bursztynowej barwy dodajemy zimne masło i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu, następnie wlewamy zimną śmietankę i ponownie mieszamy, aż karmel będzie gładki, solimy. Sos zdejmujemy z ognia i studzimy kilka minut.
Kawę rozpuszczamy w brandy i mieszamy z karmelem.
Do przełożenia
500 g mascarpone
200 g śmietanki 30%
karmel kawowy
oraz
marmolada z czerwonych pomarańczy (może być domowa)
1 czerwona pomarańcza
Mascarpone, śmietankę i karmel miksujemy do uzyskania gładkiego gęstego kremu.
Filetujemy pomarańczę i kroimy na mniejsze kawałki, zostawiamy sok, który wyciekł podczas krojenia. Marmoladę mieszamy z sokiem i kawałkami pomarańczy.
Poncz
3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki brandy
3 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki wody
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.
Ganache z kawą
300 g czekolady
100 g śmietanki
3 -4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kawę rozpuszczamy w śmietance, dodajemy posiekaną czekoladę i rozpuszczamy na kąpieli wodnej, aż ganache będzie gładki. Studzimy.
Złożenie
Ciasta kroimy na pół i dobrze nasączamy ponczem. Przekładamy kremem kawowym, na krem nakładamy część marmolady i przykrywamy kolejnym blatem. Proces powtarzamy z pozostałymi blatami, tort chłodzimy w lodówce przez ok. 2-3 godziny, a następnie pokrywamy kawowym ganache.
Dekorujemy solą himalajską, plastrami karmelizowanej pomarańczy i ziarnami kawą.
23 komentarze
Wygląda bosko! Kawy nie pijam, ale uwielbiam kawowe słodkości
A ja na odwrót 🙂 Ale powoli się przekonuję…
Witaj,
czy ganache mogę przygotować dzień wcześniej, czy raczej jest to niewskazane?
PS. Tort wygląda bajecznie – jutro będzie próba wykonania go
Dzięki 🙂 Jak najbardziej można, ja często przygotowuje go wcześniej i wkładam do lodówki, przed użyciem trzeba go delikatnie podgrzać w mikrofalówce (albo w kąpieli wodnej) żeby miał odpowiednio miękką konsystencję. Miłego pieczenia!
Przepiękny tort! Proszę, czy mogłabyś podać przepis na marmoladę z czerwonych pomarańczy? Ten odnośnik w przepisie nie działa. Pozdrawiam! 🙂
Dziękuję 🙂 W tym torcie użyłam marmolady ze sklepu, ale domowa jest oczywiście najlepsza! Można skorzystać z tego przepisu http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/konfitura-z-czerwonych-pomaranczy.html
Czy można zastąpić konfiturę z czerwonych pomarańczy inną? Jeśli tak jak była by najlepsza?
Tak, marmolada/dżem ze zwykłych pomarańczy lub z grejpfruta też będzie ok 🙂
Witam,
Czy jeśli upieke ciasto w foremce 20 cm to wyjdą z tego dwa czy trzy blaty ?
Z góry dziekuje za odpowiedz 🙂
Powinny wyjść 3 blaty – polecam pieczenie w opaskach, nie będzie ryzyka, że ciasto urośnie z górką 🙂
Musze spróbowac z ta opaska, bo bardzo jestem ciekawa tej metody.
Dziekuje za podpowiedz
Polecam, używam jej praktycznie przy każdym rodzaju ciasta i sprawdza się niezawodnie 🙂
Potrzebuję zrobić ten tort w formie o średnicy 26 cm i chciałabym uzyskać 4 solidne blaty.
Czy z podanej wyżej ilości wyjdą mi dwa grubsze blaty o średnicy 26 cm ? czy mam zwiększyć ilość do 1,5 i upiec dwa razy ?
Z góry przepraszam, że tak męczę 🙂
Na pewno piekłabym na 2 razy. Z opaską powinny wyjść 2 blaty z jednej porcji, ale nie robiłam tego ciasta w tak dużej formie, więc dla pewności pierwszą porcję zwiększyłabym do 1,5 x i zobaczyła jak ciasto wyrośnie… Pozdrawiam 🙂
A ja mam trochę inne pytanie – ile porcji ciasta wychodzi z tego przepisu? Zastanawiam sie czy muszę kombinować czy na potrzeby przyjecia te proporcje wystarcza
Tort na zdjęciu był robiony w foremce 16 cm (4 blaty ciasta i 3 przełożenia) i wystarcza na 16 porcji, pieczony w foremce 20 cm (3 blaty) powinien wystarczyć na ok. 18-20 porcji. Porcje są raczej mniejsze niż większe 🙂 Pozdrawiam!
Witam,
prosze mi powiedziec ile tej marmolady? Ile gram bo niestety nie jest napisane:/
Oraz czy te opaski to po prostu foremka regulowana? 🙂
Pozdrawiam
Witam,
prosze mi powiedziec ile tej marmolady? Ile gram bo niestety nie jest napisane:/
Oraz czy te opaski to po prostu foremka regulowana?
Pozdrawiam
Marmolady potrzebujemy ok. 2 łyżki na każde piętro – nie pamiętam ile to było dokładnie gram. Chodzi o opaski do pieczenia – wszystko jest dokładnie opisane w tym poście http://candycompany.pl/tort-idealny-jak-upiec-rowne-blaty/
Witam, czy mogę podzielić ten tort na dwa dni pieczenia? Jutro biszkopt, krem, marmolada i wstawić do lodówki – tylko rzeby nie nasiąkło lodówka:/ a w poniedziałek przed podaniem zrobić ten grnache i ozdoby dac?
Oraz czy śmietana może być 36% ?? Bo zostało mi z ostatniego tortu :))
Oraz czekolada – kupiłam gorzka, dobrze czy mleczna?
Bardzo proszę o szybka odpowiedz pozdrawiam serdecznie :)))
Jasne, tylko bezpieczniej ganache zrobić również dzień wcześniej, bo czasem wychodzi zbyt rzadki i potrzebuje kilku godzin żeby zgęstnieć (jeśli zgęstnieje za bardzo wystarczy go podgrzać w mikrofalówce lub na kąpieli wodnej do kremowej konsystencji). Czekolada gorzka, śmietana 36 % jest jak najbardziej ok. Pozdrawiam!
Witam,
Troszkę problemów miałam z tym tortem, ale wyglada super:) Jeszcze nie próbowałam, ale przy robieniu próbowałam i mi smakowało!
Pozdrawiam
Witam, mam pytanie, czy jeśli chcę upiec tort w formie o średnicy 24 cm, to o połowę zwiększyć proporcje?