facebook

Smażone kwiaty czarnego bzu

0 Posted by - 20 czerwca 2017 - bez pieczenia / no bake, desery / desserts, Przepisy

Mój tata co roku smaży kwiaty akacji (polecam swoją drogą), ja spróbowałam z czarnym bzem – i podobnie jak akcje smażone kwiaty czarnego bzu okazały się przepyszne! Ciasto z dodatkiem ciemnego piwa jest delikatne i chrupiące, połączenie czarnego bzu i aromatu kokosowego, więcej niż apetyczne… Smażone kwiaty bzu możecie zrobić na deser, podwieczorek, albo słodki obiad – własnoręcznie zebrane i usmażone smakują najlepiej. Wybierajcie te w pełni rozkwitnięte i pamiętajcie tylko, by kwiaty zrywać z miejsc oddalonych od dróg.

Przed smażeniem dobrze jest kwiaty rozłożyć na ściereczce i pozwolić ewentualnym mieszkańcom się ewakuować. Czarnego bzu nie myjemy, by niepotrzebnie nie wypłukiwać smaku i aromatu. Zjadamy prosto z patelni, jeszcze gorące!

Przepis na ciasto pochodzi z tej strony.

Ciasto

2 jajka (białka i żółtka osobno)

szczypta soli i cukru

ok. 250 ml ciemnego piwa (nie powinno być bardzo gorzkie, można tez użyć karmi lub zwykłego piwa)

200 g mąki

olej kokosowy do smażenia (polecam dodać przynajmniej łyżkę oleju kokosowego virgin dla aromatu)

oraz ok. 16-20 baldachów bzu

Żółtka mieszamy z solą, cukrem oraz piwem. Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy – ciasto powinno konsystencje przypominać ciasto naleśnikowe, jeśli jest za gęste dodajcie więcej piwa.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.

Baldachy czarnego bzy trzymamy za łodyżki i dokładnie maczamy w cieście, pozwalamy nadmiarowi ciasta spłynąć i smażymy na złoto na głębokim tłuszczu (nie musi go być bardzo dużo, grunt, żeby kwiaty pływały po powierzchni). Kwiaty zlepią się w trakcie obtaczania, ale po wrzuceniu na gorący tłuszcze rozprostują się do pierwotnego kształtu – jeśli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste.

Smażyłam tylko z jednej strony, jeśli chcecie możecie odciąć łodyżki i usmażyć kwiaty z obu stron. Pamiętajcie tylko, że łodyg (szczególnie tych zdrewniałych) nie należy zjadać bo są trujące.

Smażone kwiaty czarnego bzu podajemy oprószone cukrem pudrem, z miodem lub syropem z kwiatów bzu – w każdej wersji są wspaniałe!

Smacznego!

Fried elderflower recipe. Food photography by Candy CompanyFried elderflower recipe. Food photography by Candy CompanyFried elderflower recipe. Food photography by Candy CompanyFried elderflower recipe. Food photography by Candy CompanyFried elderflower recipe. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »