facebook

Błękitny tort z jeżynami. Jak naturalnie zabarwić jedzenie na niebiesko

0 Posted by - 17 sierpnia 2017 - bez pieczenia / no bake, bezy, ciasta z owocami / fruit cakes, desery / desserts, Przepisy

Podobno niebieskie jedzenie jest nieapetyczne…  Chyba muszę się z tym nie zgodzić :) Błękitny tort z jeżynami przygotowałam bez użycia sztucznych barwników, niebieski kolor jest całkowicie naturalny i wygląda całkiem smacznie!

Tort „upiekłam” na 6 urodziny Wojtka. Moi znajomi już się chyba przyzwyczaili, że dostają rozrojone torty :) W środku pełno było borówek jeżyn, bezy i wspaniały chrupiący kokosowy spód. Jeden z próbujących powiedział, że to był najlepszy tort jaki jadł. Zniknęły nawet kwiaty…

A teraz to, co pewnie zastanawiało Was od początku… Jak uzyskać naturalnymi sposobami niebieski kolor jedzenia? Tajemnica tkwi w niebieskim groszku chińskim (Klitoria ternateńska). Groszku używa się nie tylko by nadać potrawom niebieską barwę ma też antydepresyjne, antyzapalne i antyrakowe właściwości. Co tylko potwierdza moją tezę, że odpowiednie słodycze są lekarstwem :)

Groszek kupicie przez Internet, lub w sklepach z żywnością azjatycką. Najlepiej nim barwić napoje/płyny, ale sprawdzi się też przy lukrze i innych potrawach. Po dodaniu cytryny zmienia kolor na piękny fiolet. Koniecznie do poeksperymentowania!

Składniki na formę  średnicy 24 cm

Spód

100 g białej czekolady

2 łyżki oleju kokosowego

30 g wiórków kokosowych

75 g wafelków  bez nadzienia (andrutów)

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z olejem kokosowym, dodajmy do niej pokruszone wafelki i wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy krążek o średnicy ok. 21-22 cm. chłodzimy w lodówce, aż całkiem stwardnieje. Spód przekładamy na dno tortownicy o średnicy 24 cm.

Mus kokosowy

45 ml wrzącej wody (3 łyżki)

3 łyżki suszonych kwiatów niebieskiego groszku chińskiego

4 łyżeczki żelatyny

250 g śmietanki kokosowej

350 g kwaśnej śmietany 30 % (takiej) – można zastąpić śmietaną 36 % niepasteryzowaną

2-3 łyżki cukru pudru

2 łyżki oleju kokosowego

ziarenka  z 1 laski wanilii

200 g śmietany 30 %

oraz

40 g bezików obtoczonych w  100 g białej czekolady

ok. 100 g borówek

ok. 125 g jeżyn

Wodą (45 ml) zalewamy kwiaty groszku i odkładamy na minimum 30 minut by woda się zabarwiła, im dłużej kwiaty będą się moczyć tym intensywniejszy kolor uzyskacie. Odcedzoną wodą zalewamy żelatynę i odkładamy do napęcznienia.

Śmietankę kokosową oraz kwaśną śmietanę podgrzewamy razem z olejem kokosowym, cukrem pudrem i wanilią, tylko, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do masy dodajemy napęczniałą żelatynę rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Mieszamy i odkładamy.

Śmietankę kremówkę ubijamy na pawie sztywno i łączymy z niebieską masą(nie powinna być już ciepła).

Na kokosowy spód wylewamy ok. 1/4 masy, odkładamy do lodówki/zamrażarki do zastygnięcia (ok. 10 wystarczy).

Jeżyny kroimy na pół i przy pomocy niewielkiej ilości namoczonej żelatyny przyklejamy do ścianek  tortownicy.  Na zastygniętą masę wykładamy beziki w czekoladzie, posypujemy je częścią borówek i jeżyn, zalewamy resztą śmietanowej masy. Posypujemy resztą borówek i jeżyn i odkładamy do lodówki.

Mus śmietankowy

400 g śmietany kremówki 30 %

4+3 łyżki kwiatów niebieskiego groszku chińskiego

1,5 łyżeczki żelatyny

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej 4 łyżki suszonych kwiatów groszku i odkładamy na 30 minut, lub dłużej.  Odcedzamy wyciskając kwiaty by oddały jak najwięcej koloru.

Kiedy śmietanka się chłodzi pozostałe 2-3 łyżki zalewamy niewielką ilością wrzącej wody i odkładamy na min. 30 minut, następnie odcedzamy i zalewamy nimi żelatynę. Po kilku minutach, kiedy napęcznieje podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.

Po schłodzeniu w lodówce śmietankę lekko ubijamy, powinna być dalej lekko płynna. Śmietankę łączymy z żelatyną i wylewamy na ciasto, odkładamy do zastygnięcia.

Do podania

Bezy

jeżyny i borówki

pitaja (pitahaja)

kwiaty malwy

Smacznego!

Blue blackberry cake no artificial food coloring! Natural blue food dye. Food photography by Candy CompanyBlue blackberry cake no artificial food coloring! Natural blue food dye. Food photography by Candy CompanyBlue blackberry cake no artificial food coloring! Natural blue food dye. Food photography by Candy CompanyBlue blackberry cake no artificial food coloring! Natural blue food dye. Food photography by Candy CompanyBlue blackberry cake no artificial food coloring! Natural blue food dye. Food photography by Candy CompanyBlue blackberry cake no artificial food coloring! Natural blue food dye. Food photography by Candy CompanyBlue blackberry cake no artificial food coloring! Natural blue food dye. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

10 Comments

  • Wypieki Beaty 17 sierpnia 2017 - 12:45 Reply

    Torcik wygląda megaapetycznie :) i niebieski kolor nic mu nie szkodzi 😀

  • Karolina 18 sierpnia 2017 - 10:30 Reply

    Tort przepiekny! Moglabys zdradzic gdzie kupilas kwiaty niebieskiego groszku?

    • Candy Company 18 sierpnia 2017 - 11:05 Reply

      Groszek przywiozłam z Tajlandii, ale można go kupić przez Internet w Polsce pod nazwą Klitoria ternateńska, lub na Amazonie, Aliexpress.

  • Lena Gotuje 18 sierpnia 2017 - 13:07 Reply

    Niesamowity kolor! :)

  • Aneta 19 sierpnia 2017 - 16:56 Reply

    Dzień dobry! Torcik zapowiada się przesmacznie, zakasuję rękawy i robię na urodziny przyjaciółki na wtorek (niestety, bez klitorii, bo zapewne nie zdąży się do mnie dotrzeć na czas). Trochę intryguje mnie jednak kwaśna śmietana 30% – wydaje mi się, że nigdy takiej w naszych sklepach nie widziałam.

  • Aneta 19 sierpnia 2017 - 17:00 Reply

    Dzień dobry! Torcik zapowiada się przesmacznie, zakasuję rękawy i robię na urodziny przyjaciółki na wtorek (niestety, bez klitorii, bo zapewne nie zdąży się do mnie dotrzeć na czas). Trochę intryguje mnie jednak kwaśna śmietana 30% – wydaje mi się, że nigdy takiej w naszych sklepach nie widziałam. Zdaje się, że w przepisie miał pojawić się hiperlink ze zdjęciem delikwentki, ale chyba nie udało go się wstawić. Czy mogłabym Panią prosić o ponowne podlinkowanie śmietany? Z góry serdecznie dziękuję!

    • Candy Company 19 sierpnia 2017 - 23:33 Reply

      Nie mam teraz niestety możliwości podlinkowania, chodzi o śmietanę marki President do zup i sosów, kupowałam w sieci Auchan, ale w większych sklepach też będzie – można ją zastąpić 36% tylko nie UHT. Udanego nie-pieczenia :)

  • Aneta 20 sierpnia 2017 - 00:34 Reply

    A, to już wszystko jasne – teraz wiem, o którą śmietanę chodzi. Bardzo dziękuję za wskazówkę i dobre życzenia!

  • Leave a reply

    Translate »