Podobno niebieskie jedzenie jest nieapetyczne… Chyba muszę się z tym nie zgodzić 🙂 Błękitny tort z jeżynami przygotowałam bez użycia sztucznych barwników, niebieski kolor jest całkowicie naturalny i wygląda całkiem smacznie!
Tort „upiekłam” na 6 urodziny Wojtka. Moi znajomi już się chyba przyzwyczaili, że dostają rozrojone torty 🙂 W środku pełno było borówek jeżyn, bezy i wspaniały chrupiący kokosowy spód. Jeden z próbujących powiedział, że to był najlepszy tort jaki jadł. Zniknęły nawet kwiaty…
A teraz to, co pewnie zastanawiało Was od początku… Jak uzyskać naturalnymi sposobami niebieski kolor jedzenia? Tajemnica tkwi w niebieskim groszku chińskim (Klitoria ternateńska). Groszku używa się nie tylko by nadać potrawom niebieską barwę ma też antydepresyjne, antyzapalne i antyrakowe właściwości. Co tylko potwierdza moją tezę, że odpowiednie słodycze są lekarstwem 🙂
Groszek kupicie przez Internet, lub w sklepach z żywnością azjatycką. Najlepiej nim barwić napoje/płyny, ale sprawdzi się też przy lukrze i innych potrawach. Po dodaniu cytryny zmienia kolor na piękny fiolet. Koniecznie do poeksperymentowania!
Składniki na formę średnicy 24 cm
Spód
100 g białej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
30 g wiórków kokosowych
75 g wafelków bez nadzienia (andrutów)
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z olejem kokosowym, dodajmy do niej pokruszone wafelki i wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy krążek o średnicy ok. 21-22 cm. chłodzimy w lodówce, aż całkiem stwardnieje. Spód przekładamy na dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Mus kokosowy
45 ml wrzącej wody (3 łyżki)
3 łyżki suszonych kwiatów niebieskiego groszku chińskiego
4 łyżeczki żelatyny
250 g śmietanki kokosowej
350 g kwaśnej śmietany 30 % (takiej) – można zastąpić śmietaną 36 % niepasteryzowaną
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju kokosowego
ziarenka z 1 laski wanilii
200 g śmietany 30 %
oraz
40 g bezików obtoczonych w 100 g białej czekolady
ok. 100 g borówek
ok. 125 g jeżyn
Wodą (45 ml) zalewamy kwiaty groszku i odkładamy na minimum 30 minut by woda się zabarwiła, im dłużej kwiaty będą się moczyć tym intensywniejszy kolor uzyskacie. Odcedzoną wodą zalewamy żelatynę i odkładamy do napęcznienia.
Śmietankę kokosową oraz kwaśną śmietanę podgrzewamy razem z olejem kokosowym, cukrem pudrem i wanilią, tylko, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do masy dodajemy napęczniałą żelatynę rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Mieszamy i odkładamy.
Śmietankę kremówkę ubijamy na pawie sztywno i łączymy z niebieską masą(nie powinna być już ciepła).
Na kokosowy spód wylewamy ok. 1/4 masy, odkładamy do lodówki/zamrażarki do zastygnięcia (ok. 10 wystarczy).
Jeżyny kroimy na pół i przy pomocy niewielkiej ilości namoczonej żelatyny przyklejamy do ścianek tortownicy. Na zastygniętą masę wykładamy beziki w czekoladzie, posypujemy je częścią borówek i jeżyn, zalewamy resztą śmietanowej masy. Posypujemy resztą borówek i jeżyn i odkładamy do lodówki.
Mus śmietankowy
400 g śmietany kremówki 30 %
4+3 łyżki kwiatów niebieskiego groszku chińskiego
1,5 łyżeczki żelatyny
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej 4 łyżki suszonych kwiatów groszku i odkładamy na 30 minut, lub dłużej. Odcedzamy wyciskając kwiaty by oddały jak najwięcej koloru.
Kiedy śmietanka się chłodzi pozostałe 2-3 łyżki zalewamy niewielką ilością wrzącej wody i odkładamy na min. 30 minut, następnie odcedzamy i zalewamy nimi żelatynę. Po kilku minutach, kiedy napęcznieje podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
Po schłodzeniu w lodówce śmietankę lekko ubijamy, powinna być dalej lekko płynna. Śmietankę łączymy z żelatyną i wylewamy na ciasto, odkładamy do zastygnięcia.
Do podania
Bezy
jeżyny i borówki
pitaja (pitahaja)
kwiaty malwy
Smacznego!
14 komentarzy
Torcik wygląda megaapetycznie 🙂 i niebieski kolor nic mu nie szkodzi 😀
Dzięki 🙂
Tort przepiekny! Moglabys zdradzic gdzie kupilas kwiaty niebieskiego groszku?
Groszek przywiozłam z Tajlandii, ale można go kupić przez Internet w Polsce pod nazwą Klitoria ternateńska, lub na Amazonie, Aliexpress.
Niesamowity kolor! 🙂
Dzięki – i zero chemii! 😉
Dzień dobry! Torcik zapowiada się przesmacznie, zakasuję rękawy i robię na urodziny przyjaciółki na wtorek (niestety, bez klitorii, bo zapewne nie zdąży się do mnie dotrzeć na czas). Trochę intryguje mnie jednak kwaśna śmietana 30% – wydaje mi się, że nigdy takiej w naszych sklepach nie widziałam.
Dzień dobry! Torcik zapowiada się przesmacznie, zakasuję rękawy i robię na urodziny przyjaciółki na wtorek (niestety, bez klitorii, bo zapewne nie zdąży się do mnie dotrzeć na czas). Trochę intryguje mnie jednak kwaśna śmietana 30% – wydaje mi się, że nigdy takiej w naszych sklepach nie widziałam. Zdaje się, że w przepisie miał pojawić się hiperlink ze zdjęciem delikwentki, ale chyba nie udało go się wstawić. Czy mogłabym Panią prosić o ponowne podlinkowanie śmietany? Z góry serdecznie dziękuję!
Nie mam teraz niestety możliwości podlinkowania, chodzi o śmietanę marki President do zup i sosów, kupowałam w sieci Auchan, ale w większych sklepach też będzie – można ją zastąpić 36% tylko nie UHT. Udanego nie-pieczenia 🙂
A, to już wszystko jasne – teraz wiem, o którą śmietanę chodzi. Bardzo dziękuję za wskazówkę i dobre życzenia!
A myślałaś kiedyś o barwieniu na niebiesko ślazem? Zastanawiam się czy to ma sens, bo herbata jest pięknie niebieska, tylko po zetknięciu z kwasem zmienia kolor na różowy… jaki krem mógłby mieć odczyn obojętny albo lekko zasadowy….
Dzień dobry
Jestem pełna podziwu Pani wypieków…niestety mogę je jeść tylko oczami..
Mam pytanie..czy beziki obtoczone w białej czekoladzie jeśli zatopię w kremie śmietanowym z mascarpone zmiękną czy pozostaną chrupiące? Pozdrawiam
Jeśli będą bardzo dokładnie obtoczone to tak, przynajmniej jakiś czas.
Przepiękny! Jestem zachwycona wyglądem. Zainspirowała mnie Pani. Dziękuję