Lemoniada różana to najlepsza lemoniada jaką kiedykolwiek piłam, ma nieziemski smak, zapach i kolor. Jest lemoniada różna, potem długo długo nic i inne lemoniady… Do jej przygotowania potrzebujemy syrop płatków róży cukrowej (lub innej róży o intensywnym zapachu), gotowy syrop można pasteryzować i odłożyć na zimę, wspaniale smakuje w herbacie, z deserami itp. Lemoniada z kwiatów lipy też jest wspaniała, macie ostatnie chwile by się o tym przekonać!
Poniżej znajdziecie też przepis na syrop z kwiatów lipy, można do niego użyć samych kwiatów lub całych kwiatostanów lipowych, smak jest minimalnie inny, obie wersje są pyszne. Syrop z kwiatów lipy można też stosować jako lekarstwo, same plusy 🙂
Syrop z płatków róży
ok. 200 g płatków róży cukrowej
500 ml wody
300 g cukru
sok z 1/2 cytryny + pocięta na plasterki druga połowa
Z wody i cukru robimy syrop, doprowadzamy do wrzenia i zalewamy płatki róży, mieszamy, dodajemy sok z cytryny i plasterki i odkładamy w chłodne miejsce na 48 h (np. do lodówki). Następnie odcedzamy i zużywamy w ciągu 7 dni (przechowujemy w lodówce) lub pasteryzujemy.
Lemoniada różana
ok. 300 ml syropu z płatków róży
sok z 2 cytryn
woda do uzupełnienia
Do syropu dodajemy sok z cytryn, mieszamy i uzupełniamy wodą do smaku. W razie potrzeby można dodać więcej syropu lub soku z cytryny. Podajemy schłodzoną z kostkami lodu i płatkami róży.
Syrop z kwiatów lipy
125 g kwiatów lipy (samych lub całych kwiatostanów)
1 l wody
500 g cukru
sok z 1 cytryny
Z wody i syropu przygotowujemy syrop i gorącym zlewamy kiaty lipy, dodajemy sok z cytryny i odkładamy na 48 h w chłodne miejsce(np. do lodówki), po tym czasie odcedzamy i pasteryzujemy lub wypijamy w ciągu 7 dni (przechowujemy w lodówce).
Lemoniada lipowa
ok. 400 ml syropu z kwiatów lipy
sok z 1-2 cytryn
woda do uzupełnienia
Do syropu dodajemy sok z cytryn, mieszamy i uzupełniamy wodą do smaku. W razie potrzeby można dodać więcej syropu lub soku z cytryny. Podajemy schłodzoną z kostkami lodu i kwiatami lipy.
Smacznego!
4 komentarze
Wow , ambrozja w najczystszej postaci
Trzeba tylko pamiętać, że lipa ma właściwości lekko napotne i moczopędne 🙂 Tak więc jak wszystkie zioła – z umiarem …
Oczywiście, ale chyba nikt całej porcji nie wypije sam 😉
Musi smakować bosko! W sam raz na lato