facebook

Ciasteczka cytrynowe z tymiankiem

0 Posted by - 15 lipca 2014 - Przepisy

Ciasteczka cytrynowe – cudownie kruche, z intrygującym posmakiem tymianku. Są bardzo aromatyczne i nie za słodkie, najlepiej smakują oczywiście ze świeżym tymiankiem z domowego ogródka! Możecie przygotować je na podwieczorek lub jako oryginalny prezent… Zajrzyjcie na bloga w przyszłym tygodniu, a dowiecie się co jeszcze można z nich zrobić (przed zjedzeniem oczywiście!)

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na ok. 40 ciastek:

115 g miękkiego masła,

30 g cukru pudru,

starta skórka z jednej cytryny,

1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku (najlepiej odmiany o cytrynowym aromacie),

łyżka soku z cytryny,

1 i 1/4 szklanki  mąki.

Masło miksujemy z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, tymianek i ucieramy do połączenia składników. Nastepnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto – będzie dość miękkie. W razie potrzeby można dosypać nieco mąki lub dodać sok z cytryny jeśli ciasto zbyt kleiste/kruche. Odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 180 . Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm miedzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i foremką wycinamy kółka o średnicy 5 cm. Pieczemy  przez 10-12 minut, aż nieco zbrązowieją. Ciastka studzimy na kratce. Ciasteczka cytrynowe z tymiankiem przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 10 dni.

Smacznego!

tymianek4tymianek2tymianek3

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »