facebook

Ciasto imbirowe z melasą na trzy sposoby

0 Posted by - 11 grudnia 2013 - Przepisy

Aromatyczne, korzenne ciasto imbirowe z melasą i miodem. Wilgotne, w smaku przypomina najlepszy piernik – upieczemy je z pewnością ponownie na święta… Nasączenie lekko pikantnym syropem klonowym z miodem i imbirem wzmacnia jego wspaniały aromat i smak. Świetnie nadaje się jako blat tortu, ale posmakuje Wam również solo. Dlatego dziś proponujemy podanie go na trzy sposoby: jako torcik przełożony dżemem morelowym, z czapą śmietany o smaku syropu klonowego lub nasączone syropem. W każdej wersji smakuje bosko!

Ciasto:

90 g masła,

90 g melasy,

60 g miodu,

70 g brązowego cukru,

25 g białego cukru,

1 jajko,

130 g  jogurtu greckiego,

210 g mąki,

1 łyżeczka sody,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki cynamonu,

2 kopiaste łyżeczki mielonego imbiru,

szczypta soli.

Mieszamy ze sobą suche składniki. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier melasę i miód, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia.  Kiedy masa ostygnie (może być letnia) miksujemy ją z jajkiem i jogurtem, następnie dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Pieczemy w 175 ºC ok. 30 minut do suchego patyczka.

Możecie tak jak my upiec 4 mniejsze blaty o średnicy 10 cm lub 2 (albo 1) większe w formie 15-20 cm. Jeszcze ciepłe polewamy syropem (niezależnie w jakiej formie planujecie je podać).

Syrop:

2 łyżki miodu,

2 łyżki syropu klonowego,

sok z połowy cytryny,

3 cm kawałek świeżego imbiru.

Imbir siekamy, zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut. Miód, syrop klonowy, sok z cytryny i 2 łyżki gorącego wywaru imbirowego mieszamy do połączenia składników i ciepłym syropem nasączamy ciasto.

Oraz:

200 g śmietany 36%,

3 łyżki syropu klonowego,

3 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów laskowych

i ok. 100 g dżemu morelowego.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając syrop klonowy.

Ciasto imbirowe proponujemy podać w formie tortu, przełożone dżemem morelowym. Wierzch udekorujcie bitą śmietaną, polejcie syropem klonowym i posypcie orzechami. Możecie też pominąć przekładanie i zaserwować je tylko z bitą śmietaną lub po prostu nasączone syropem.

Smacznego!

ciasto z melasąciasto z melasąciasto z melasąciasto z melasąciasto z melasą

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

7 Comments

  • bernadeta 11 grudnia 2013 - 20:30 Reply

    musi byc boskie!

  • Natalie 11 grudnia 2013 - 20:53 Reply

    Takie rozgrzewające , korzenne smaki ! Pycha :))

  • magda 11 grudnia 2013 - 20:55 Reply

    wygląda wspaniale, a smakuje zapewne jeszcze lepiej! :)

  • eva 23 listopada 2014 - 16:44 Reply

    Gdzie dostane melase?

    • Candy Company 23 listopada 2014 - 17:22 Reply

      Melasa jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, powinna być również w większych supermarketach np. Almie. Kupowałam ją też kiedyś przez Internet (allegro). Pozdrawiam

  • Sandra 9 stycznia 2015 - 16:06 Reply

    Można zamienić melasę jakimś innym składnikiem? np. miodem?

    • Candy Company 9 stycznia 2015 - 17:35 Reply

      Można w tych samych proporcjach – płynnym miodem (najlepiej ciemnym np. spadziowym/gryczanym), ewentualnie syropem z agawy, klonowym lub golden syrup, ale aromat będzie wtedy trochę inny. Zmniejszyłam tylko ilość cukru bo miód i inne syropy są słodsze od melasy. Pozdrawiam :)

    Leave a reply

    Translate »