Czemu nocne? Bułeczki śniadaniowe z wiśniami przygotujecie wieczorem, od razu formujecie i wkładacie do lodówki, a rano wystarczy już tylko nagrzać piekarnik i cieszyć się smakowitym śniadaniem 😉
Nie chciałoby mi się wstawać rano żeby formować wyrastające przez noc ciasto, a już tym bardziej wstawać i robić bułki rano od zera. Pomyślałam; to może szybko zarobię ciasto, od razu uformuję, bułeczki wyrosną sobie spokojnie w lodówce i rano wstanę 30 minut wcześniej je upiec… Wyszły 🙂 Teraz będę tak robić zawsze – to jest zawsze, jak będę mieć ochotę na ciepłe domowe bułki na śniadanie…
Najprostsze i najpyszniejsze śniadanie, jedliśmy je jeszcze gorące! Pomimo dodatku wiśni i mleka skondensowanego nie są bardzo słodkie, raczej delikatne i mleczno – maślane. Mi smakowały zarówno w wersji na słodko i na słono z hummusem i grillowanym halloumi!
Bardzo polecam, może nastawicie już dziś?
Ciasto
30 g świeżych drożdży
120 ml mleka
500 g mąki
120 ml wody
150 g mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
120 g masła
100 g suszonych wiśni
oraz jajko lub woda do posmarowania i opcjonalnie płatki owsiane do posypania.
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem dodajemy 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn zapracuje – 10-15 minut.
Masło rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem skondensowanym, jajkami i wodą, dodajemy zaczyn, przesianą mąkę i na końcu posiekane suszone wiśnie i zarabiamy ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki.
Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Rano nagrzewamy piekarnik do 175 C, w tym czasie wyjmujemy bułeczki, żeby się trochę ogrzały. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wodą lub rozkłóconym jajkiem i posypujemy płatkami.
Pieczemy ok. 25 minut.
Smacznego!
8 komentarzy
Dzień dobry! Czy zamiast wisni można użyć rodzynek/suszonych śliwek/moreli?
Jasne, każde bakalie będą ok!
Dziękuje!
Dobry wieczór – ja z innym zapytaniem, zamiennik mleka skondensowanego? 😉 Co można by było dodać? 🙂
Można ewentualnie dać jogurt lub śmietanę, ale wtedy trzeba też bułki dodatkowo słodzić – nie kombinowałbym tutaj bo wyjdzie zupełnie inna bułka 😉
Hello! Beautiful website! One question: Can i make in Kitchen Aid machine and use dough hook? Also, how much time does it need to knead with the machine? Thank you very much! I will be trying these for my son!
Hi, sure – I do it this way all the time, kneading time is more less the same 🙂
Dzień dobry, proszę o informację ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?