Sezon na granaty w trwa! Dlatego dzisiaj zapraszamy na drinka z granatem i imbirem. Coś w sam raz by zaskoczyć waszych gości na karnawałowej imprezie! A może przygotujecie go na romantyczna walentynkową kolację? W końcu w starożytności przygotowywano z niego eliksir zwany napojem miłości… Słodki, i dzięki dodatkowi imbiru, lekko pikantny napój będzie pysznym i dobrze prezentującym się aperitifem. Gorycz granatu znika, pozostaje jego piekna, głęboka barwa. Polecamy!
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na ok. 8 porcji:
szklanka świeżo wyciśniętego soku z granatu,
sok z 1 limonki,
pół szklanki cukru,
5-6 cm posiekany kawałek świeżego imbiru,
240 ml wódki,
woda gazowana do uzupełnienia
oraz
ziarenka granatu do ozdoby,
ćwiartka limonki/cytryny,
cukier do obtoczenia,
lód.
Sok z granatu, limonki, imbir oraz cukier podgrzewamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut. Syrop schładzamy, przecedzamy.
Krawędź szklanek zwilżamy ćwiartką limonki, obtaczamy w cukrze. Do każdej szklanki nalewamy wodę do ok. połowy wyskokości, dodajemy 30 ml wódki (lub więcej). Następnie za pomocą rurki wlewamy syrop – warsta syropu powinna mieć ok. 1,5 – 2 cm. Do rurki zasysamy syrop, zatykamy palcem jeden koniec, a kiedy rurkę umieścicie w szklance (drugi koniec powinien dotykać dna) podnosicie palec syrop sam wycieka i nie miesza się z wodą.
Delikatnie wrzucamy lód i ziarenka granatu. Podajemy.
Możecie też pominąć wódkę i przyrządzić drinki bezalkoholowe.
Sam syrop będzie świetnie pasował jako sos do różnych deserów, lodów, herbaty.
Na zdrowie!
2 komentarze
super wygląda. na pewno też świetnie smakuje :] król imprezy!
O rety, ale pyszności! Sam nabrałem ochotę na takie cudeńko X-D :* lol