facebook

Drink z granatem i imbirem

2 Posted by - 21 stycznia 2014 - Przepisy

Sezon na granaty w trwa! Dlatego dzisiaj zapraszamy na drinka z granatem i imbirem. Coś w sam raz by zaskoczyć waszych gości na karnawałowej imprezie! A może przygotujecie go na romantyczna walentynkową kolację? W końcu w starożytności przygotowywano z niego eliksir zwany napojem miłości… Słodki, i dzięki dodatkowi imbiru, lekko pikantny napój będzie pysznym i dobrze prezentującym się aperitifem. Gorycz granatu znika, pozostaje jego piekna, głęboka barwa. Polecamy!

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na ok. 8 porcji:

szklanka świeżo wyciśniętego soku z granatu,

sok z 1 limonki,

pół szklanki cukru,

5-6 cm posiekany kawałek świeżego imbiru,

240 ml wódki,

woda gazowana do uzupełnienia

oraz

ziarenka granatu do ozdoby,

ćwiartka limonki/cytryny,

cukier do obtoczenia,

lód.

Sok z granatu, limonki, imbir oraz cukier podgrzewamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut. Syrop schładzamy, przecedzamy.

Krawędź szklanek zwilżamy ćwiartką limonki, obtaczamy w cukrze. Do każdej szklanki nalewamy  wodę do ok. połowy wyskokości, dodajemy 30 ml wódki (lub więcej). Następnie za pomocą rurki wlewamy syrop – warsta syropu powinna mieć ok. 1,5 – 2 cm. Do rurki zasysamy syrop, zatykamy palcem jeden koniec, a kiedy rurkę umieścicie w szklance (drugi koniec powinien dotykać dna) podnosicie palec syrop sam wycieka i nie miesza się z wodą.

Delikatnie wrzucamy lód i ziarenka granatu. Podajemy.

Możecie też pominąć wódkę i przyrządzić drinki bezalkoholowe.

Sam syrop będzie świetnie pasował jako sos do różnych deserów, lodów, herbaty.

Na zdrowie!

drink z granatemdrink z granatemdrink z granatem

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • karmel-itka 21 stycznia 2014 - 11:04 Reply

    super wygląda. na pewno też świetnie smakuje :] król imprezy!

  • Matek 1 kwietnia 2014 - 19:35 Reply

    O rety, ale pyszności! Sam nabrałem ochotę na takie cudeńko X-D :* lol

  • Leave a reply

    Translate »