facebook

Czekoladowa babka z jarzębiną i karmelem z Jarzębiakiem

0 Posted by - 27 lutego 2017 - babki / bundt cakes, Przepisy

Czekoladowa babka z jarzębiną to mój drugi przepis, po torcie z bryndzą który znajdziecie w wydawnictwie Małopolska do zjedzenia, w końcu jarzębina jest symbolem Małopolski, musiała więc znaleźć się w jednym z przepisów! Ciasto jest bardzo jesienne, ale przygotujecie je o każdej porze roku z suszoną jarzębiną (do kupienia w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością).

O ile nie przepadam za nalewką z jarzębiny, to w tym połączeniu sprawdziła się wspaniale. Babka jest pyszna, mocno czekoladowa, z aromatycznym karmelem, świetnie się kroi. Czy jesteście z Małopolski, czy nie upieczcie ją koniecznie!

Wydawnictwo znajdziecie na stronie Małopolski tu (w tym wersja PDF do ściągnięcia), warto się z nim zapoznać – znajdziecie całe mnóstwo inspirujących przepisów!

Ciasto

3 łyżki suszonej lub świeżej jarzębiny

3 łyżki Jarzębinki (nalewki z jarzębiny)

3 łyżki soku jabłkowego

oraz

200 g gorzkiej czekolady

200 g masła

200 g drobnego cukru

180 ml kefiru lub maślanki

1 łyżka gorącej wody

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

3 łyżki Jarzębinki

5 jajek

300 g mąki

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

45 g gorzkiego kakao

Suszoną jarzębinę namaczamy w soku i nalewce z Jarzębiny przez minimum 12 godzin. Jeśli używamy świeżej jarzębiny nie namaczamy jej tylko zamrażamy na 48 godzin.

Czekoladę, masło i cukier umieszczamy w dużej misce na kąpieli wodnej, dodajemy kefir. Dodajemy kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie i  Jarzębiak. Zawartość miski podgrzewamy w kąpieli wodnej często mieszając, kiedy powstanie gładka masa zdejmujemy miskę z kąpieli i odkładamy do przestudzenia.

Do masy wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.

Ciasto przekładamy do dużej formy z kominkiem dokładnie wysmarowanej masłem i oprószonej mieszanką mąki i gorzkiego kakao (w proporcji 2:1).

Pieczemy 65 minut, lub do suchego patyczka w temperaturze 150 C. Po wyjęciu studzimy w formie przez 10 minut, następnie wyjmujemy na kratkę.

Przed podaniem ciasto polewamy karmelem.

Karmel

100 g cukru

45 g zimnego masła

60 ml zimnej śmietany kremówki 36%

¼ łyżeczki soli

1,5 łyżki Jarzębiaku lub Jarzębinki

Cukier karmelizujemy w średniej wielkości garnku o grubym dnie. Kiedy wszystkie kryształki się rozpuszczą i cukier nabierze karmelowej barwy cały czas podgrzewając karmel dodajemy masło i mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Następnie dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy garnek z palnika. Wlewamy nalewkę, solimy i mieszamy, aż sos będzie gładki. Studzimy.

Smacznego!

Rowanberry chocolate bundt cake with caramel sauce recipe. Food photography by Candy CompanyRowanberry chocolate bundt cake with caramel sauce recipe. Food photography by Candy CompanyRowanberry chocolate bundt cake with caramel sauce recipe. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »