Czekoladowa babka z jarzębiną to mój drugi przepis, po torcie z bryndzą który znajdziecie w wydawnictwie Małopolska do zjedzenia, w końcu jarzębina jest symbolem Małopolski, musiała więc znaleźć się w jednym z przepisów! Ciasto jest bardzo jesienne, ale przygotujecie je o każdej porze roku z suszoną jarzębiną (do kupienia w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością).
O ile nie przepadam za nalewką z jarzębiny, to w tym połączeniu sprawdziła się wspaniale. Babka jest pyszna, mocno czekoladowa, z aromatycznym karmelem, świetnie się kroi. Czy jesteście z Małopolski, czy nie upieczcie ją koniecznie!
Wydawnictwo znajdziecie na stronie Małopolski tu (w tym wersja PDF do ściągnięcia), warto się z nim zapoznać – znajdziecie całe mnóstwo inspirujących przepisów!
Ciasto
3 łyżki suszonej lub świeżej jarzębiny
3 łyżki Jarzębinki (nalewki z jarzębiny)
3 łyżki soku jabłkowego
oraz
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g drobnego cukru
180 ml kefiru lub maślanki
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki Jarzębinki
5 jajek
300 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
45 g gorzkiego kakao
Suszoną jarzębinę namaczamy w soku i nalewce z Jarzębiny przez minimum 12 godzin. Jeśli używamy świeżej jarzębiny nie namaczamy jej tylko zamrażamy na 48 godzin.
Czekoladę, masło i cukier umieszczamy w dużej misce na kąpieli wodnej, dodajemy kefir. Dodajemy kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie i Jarzębiak. Zawartość miski podgrzewamy w kąpieli wodnej często mieszając, kiedy powstanie gładka masa zdejmujemy miskę z kąpieli i odkładamy do przestudzenia.
Do masy wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto przekładamy do dużej formy z kominkiem dokładnie wysmarowanej masłem i oprószonej mieszanką mąki i gorzkiego kakao (w proporcji 2:1).
Pieczemy 65 minut, lub do suchego patyczka w temperaturze 150 C. Po wyjęciu studzimy w formie przez 10 minut, następnie wyjmujemy na kratkę.
Przed podaniem ciasto polewamy karmelem.
Karmel
100 g cukru
45 g zimnego masła
60 ml zimnej śmietany kremówki 36%
¼ łyżeczki soli
1,5 łyżki Jarzębiaku lub Jarzębinki
Cukier karmelizujemy w średniej wielkości garnku o grubym dnie. Kiedy wszystkie kryształki się rozpuszczą i cukier nabierze karmelowej barwy cały czas podgrzewając karmel dodajemy masło i mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Następnie dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy garnek z palnika. Wlewamy nalewkę, solimy i mieszamy, aż sos będzie gładki. Studzimy.
Smacznego!