Najlepszy sernik nowojorski poza tym, który na każde święta piecze mój brat, jadłam w Berlinie, w kultowej kawiarni Five Elephant. Nie mam zdjęcia oryginału bo wpadłam tam wieczorem, w ponury deszczowy dzień – ale znalazłam tam to, czego mi tego dnia było trzeba – boski sernik i pyszną kawę.
Mam szczęście do serników w podróży, zwykle trafiam w dobre miejsca (może research ma z tym coś wspólnego), próbowane serniki spełniają oczekiwania – po powrocie mogę z przyjemnością próbować odtworzyć tamte smaki. Tak było z obłędnym sernikiem czekoladowym, który jadłam w Stanach i teraz z tym berlińskim 🙂
Sernik nowojorski ma wszystko co trzeba; pyszny maślano-ciasteczkowy spód, delikatną serową masę i orzeźwiającą kwaśną polewę ze śmietany. Do tego bardzo wiosenna dekoracja z jadalnych kwiatów – wszystkie są jadalne szafirki, stokrotki i fiołki rogate! Coś czuję, że na Święta będzie powtórka…
Żal nie upiec!
Składniki na tortownicę 24 cm (można zrobić w większej)
Spód
250 g ciasteczek/herbatników
120 g masła
2 łyżki cukru brązowego
Herbatniki mielimy, mieszamy z rozpuszczanym masłem i cukrem i wykładamy nimi dno i boki tortownicy (wcześniej blachę wykładamy papierem do pieczenia – dno).
Masa serowa
1 kg tłustego białego sera, trzykrotnie mielonego
225 g cukru
7 jaj
150 g kwaśnej śmietany 18%
sok z połowy cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii
Piekarnik nagrzewamy do 150 C, do środka władamy małą foremkę z wodą.
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy, można zmiksować na niskich obrotach miksera żeby nie napowietrzyć zbytnio masy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy ok. 60-70 minut, studzimy stopniowo otwierając piekarnik. Ostudzony sernik można włożyć do lodówki i polewę zrobić następnego dnia.
Polewa
ok. 300 g śmietany kwaśnej 18 %
łyżeczka cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 180-170 C. Składniki polewy mieszamy i wylewamy na ostudzony sernik. Pieczemy 10 minut, studzimy i wkładamy do lodówki.
Smacznego!
24 komentarze
Fajny ten sernik.
Chciałabym zapytać o boki sternika… Najwyraźniej widać że twój sernik ma ciemne boki. Czy to efekt przyspieszenia czy boki tortownicy należy obsypac bułką albo ciasteczkami?
Chciałabym zrobić taki sernik w niedzielę na moje urodziny
Dzięki! Tak jak w przepisie – masą ciasteczkową wykładamy zarówno dno jak i boki tortownicy, także to co widać to warstwa herbatnikowa 🙂 Sam sernik jest bardzo jasny, nie przypieka się w ogóle.
Dziękuję. Tak czytałam, że nie doczytałam 🙂 przepraszam
Przepiękny, wiosenny i radosny! Kocham serniki, ale zawsze piekę ten sam, bo boję się, że inne mnie po prostu rozczarują. Czuję, że ten może się okazać przebojem 🙂 Zapisany na listę świątecznych wypieków!
Cudownie – ten wyjdzie na pewno! 😉
Melduję, że upiekłam i wyszedł wspaniały! Obawiam się, że mój dotychczasowy numer 1 stracił właśnie swoje miejsce na podium 😉 Sernik wyszedł cudownie kremowy, przepyszny i zdecydowanie był królem świątecznego stołu 🙂
Witam,
czemu ma służyć wcześniejsze wystudzenie sernika przed nałożeniem polewy?? Dotychczas piekąc serniki typu nowojorskiego polewę wykładałam na gorący sernik i od razu zapiekałam. ..
Nie lubię wyjmować gorącego sernika z piekarnika, lubi przez to opaść – wolę dać mu się spokojnie wystudzić i dopiero potem przygotować polewę. Dodatkowo na zimnym przestudzonym serniku śmietana szybciej się ścina, i polewa ma przyjemniejszą konsystencję – ale sernik oczywiście w wyjdzie jeśli zrobisz jak zwykle i polewę przygotujesz zaraz po upieczeniu sernika.
Przy kolejnej wizycie w Berlinie zajrzyj do Tigertoertchen. Nie mają tak fantastycznego sernika, ale babeczki i makaroniki są obłędne.
A w ogóle, to strasznie fajnie się czyta Twojego bloga. Pisz częściej.
Zajrzę tam na pewno, dzięki za polecenie! Mam jeszcze kilka miejscówek do sprawdzenia przy okazji następnej wizyty, nie zdążyłam zobaczyć nawet połowy z planu… Nie szkodzi, usunięte 😉
Ojej przepraszam za to olbrzymie logo powyżej :/
Myślałam, że tak się wgrywa Tego małego avatara. Czy możesz go usunąć, bo wyszło to spamersko.
Przepraszam.
Piec na termoobiegu czy góra-dół?
Pozdrawiam
Góra-dół 🙂
Jutro zabieram się za pieczenie sternika i tu moje pytanie, czy nada się ser z „wiaderka” np. Jana? Przyznam się, że jestem trochę leniem i nigdy sama nie mielilam twarogu i zawsze kupuje już gotową masę pytanie tylko czy sernik się uda?
Nie znam tego sera, z wiaderkowych polecam Mój ulubiony i tylko ten – najlepiej patrzeć na skład, ser powinien zawierać jak najwięcej tłuszczu i oczywiście mieć w składzie tylko śmietankę/twarożek bez innych dodatków. Też często nie mielę sera tylko używam twarożku gotowego, ale zawsze tego samego, sprawdzonego 🙂
Zrobiłam i nie żałuję. Jest PRZEPYSZNY 🙂
Super, bardzo się cieszę!
Jeju jakie piękne dekoracje!!! Zakochałam się w sernikach, zwłaszcza tych w stylu amerykańskim – czyli kremowych
Czy część cukru można zastąpić erytrolem? Czy będzie to miało jakiś w wpływ na konsystencję ciasta?
Dziękuję – a ten jest wyjątkowo kremowy 🙂 Nie używałam erytrolu w pieczeniu, sernik na pewno uda się na ksylitolu, przypuszczam, że erytrol też powinien być ok.
Witam 🙂 Czy sernik pieczemy w kąpieli wodnej, tzn. tortownicę (owiniętą od spodu) wkładamy do wody?
Można, ja piekłam nad naczyniem z wodą, ale owinięty i pieczony w kąpieli wodnej będzie jeszcze delikatniejszy 🙂
Nigdy takiego nie piekłam wiec chyba czas 🙂 czym jest posypany sernik?
Proszę koniecznie nadrobić, jest pyszny! Dekorowałam go herbatą matcha 🙂
Dodałem 7 jajek tak jak było użyte w przepisie i sernik wyszedł mi żółty. Czy powinienem użyć samych białek? Dodam że do mieszania masy użyłem miksera, czy mieszając ręcznie mogę spodziewać się innego rezultatu?