facebook

Orzechowy tort z bryndzą i marmoladą jabłkową

0 Posted by - 30 stycznia 2017 - Bez kategorii, Przepisy, tort/ layer cake

W zeszłym roku zostałam poproszona o przygotowanie przepisów do wydawnictwa promującego lokalne produkty z Małopolski. Nie chciałam wybrać nic oczywistego, a bryndza była wyzwaniem! Tort okazał się strzałem w dziesiątkę, wyszedł pyszny; bryndza, jabłka i orzechy świetnie się dopełniły, bryndza nie dominuje, dodaje tylko smaczku całości.

Tort jest lekki i delikatny, posmakuje wszystkim. Możecie zaskoczyć swoich gości i po degustacji ogłosić co było składnikiem, nie uwierzą :)

Mamy mnóstwo wspaniałych lokalnych produktów, lubię udowadniać, że można je wykorzystywać inaczej, do deserów.

Sesję zdjęciową robiłam w październiku, stąd ten jesienno zimowy klimat. Jeśli zaintrygowało Was to wydawnictwo, po więcej informacji wpadnijcie na stronę Małopolski tu (dostępna jest tam wersja PDF do ściągnięcia).  W wydawnictwie znajdziecie całe mnóstwo inspirujących przepisów!

Składniki na tortownicę 16 cm, tort można też upiec w 20 cm blaszce (będzie miał 2 warstwy).

Ciasto

150 g mielonych orzechów włoskich

100 g mąki

1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki mielonych goździków

¼ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

200 g masła

75 g cukru pudru

75 g brązowego cukru

4 jajka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (dno) boki smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Mąkę przesiewamy z orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ubijamy z cukrami na jasną i puszystą masę, ok. 8-10 minut. Następnie po dodajemy po jednym jajku i miksujemy ok. 1-2 minuty po każdym dodaniu.

Do masy dodajemy w 2 partiach mieszankę suchych składników i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 60-65 minut w 160 C.

Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Blaty smarujemy marmoladą jabłkową, następnie kremem z bryndzą. Tort obkładamy z zewnątrz kremem z mascarpone.

Marmolada

450 g jabłek (ok. 4 średnie owoce)

szczypta cynamonu

szczypta mielonych goździków

łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)

Jabłka obieramy, rozdrabniamy w blenderze i mieszamy z przyprawami. Gotujemy na średnim ogniu ok. 1 h, co jakiś czas mieszając, aż powstanie bardzo gęsta marmolada. Pod koniec prażenia dosładzamy jeśli jest taka potrzeba.

Krem z bryndzą

300 g bryndzy podhalańskiej

75 g cukru pudru

150 g śmietany kremówki 36%

Bryndzę miksujemy z cukrem pudrem na jednolitą masę, nie za długo, tylko, aż składniki się połączą. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.

Krem do obłożenia

250 g mascarpone

100 g śmietany kremówki 36 %

łyżka cukru pudru

Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem na puszysty krem.

Smacznego!

Walnut layer cake with sheep's cheese  frosting. Food photography by Candy CompanyWalnut layer cake with sheep's cheese frosting. Food photography by Candy CompanyWalnut layer cake with sheep's cheese frosting. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

3 Comments

  • piegusek 30 stycznia 2017 - 11:05 Reply

    z wielka ochotą spróbowałabym tych wszystkich smaków razem:)

  • Wypieki Beaty 30 stycznia 2017 - 20:48 Reply

    To brzmi niezwykle intrygująco :)

  • Leave a reply

    Translate »