W zeszłym roku zostałam poproszona o przygotowanie przepisów do wydawnictwa promującego lokalne produkty z Małopolski. Nie chciałam wybrać nic oczywistego, a bryndza była wyzwaniem! Tort okazał się strzałem w dziesiątkę, wyszedł pyszny; bryndza, jabłka i orzechy świetnie się dopełniły, bryndza nie dominuje, dodaje tylko smaczku całości.
Tort jest lekki i delikatny, posmakuje wszystkim. Możecie zaskoczyć swoich gości i po degustacji ogłosić co było składnikiem, nie uwierzą 🙂
Mamy mnóstwo wspaniałych lokalnych produktów, lubię udowadniać, że można je wykorzystywać inaczej, do deserów.
Sesję zdjęciową robiłam w październiku, stąd ten jesienno zimowy klimat. Jeśli zaintrygowało Was to wydawnictwo, po więcej informacji wpadnijcie na stronę Małopolski tu (dostępna jest tam wersja PDF do ściągnięcia). W wydawnictwie znajdziecie całe mnóstwo inspirujących przepisów!
Składniki na tortownicę 16 cm, tort można też upiec w 20 cm blaszce (będzie miał 2 warstwy).
Ciasto
150 g mielonych orzechów włoskich
100 g mąki
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
200 g masła
75 g cukru pudru
75 g brązowego cukru
4 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (dno) boki smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Mąkę przesiewamy z orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ubijamy z cukrami na jasną i puszystą masę, ok. 8-10 minut. Następnie po dodajemy po jednym jajku i miksujemy ok. 1-2 minuty po każdym dodaniu.
Do masy dodajemy w 2 partiach mieszankę suchych składników i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 60-65 minut w 160 C.
Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Blaty smarujemy marmoladą jabłkową, następnie kremem z bryndzą. Tort obkładamy z zewnątrz kremem z mascarpone.
Marmolada
450 g jabłek (ok. 4 średnie owoce)
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)
Jabłka obieramy, rozdrabniamy w blenderze i mieszamy z przyprawami. Gotujemy na średnim ogniu ok. 1 h, co jakiś czas mieszając, aż powstanie bardzo gęsta marmolada. Pod koniec prażenia dosładzamy jeśli jest taka potrzeba.
Krem z bryndzą
300 g bryndzy podhalańskiej
75 g cukru pudru
150 g śmietany kremówki 36%
Bryndzę miksujemy z cukrem pudrem na jednolitą masę, nie za długo, tylko, aż składniki się połączą. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
Krem do obłożenia
250 g mascarpone
100 g śmietany kremówki 36 %
łyżka cukru pudru
Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem na puszysty krem.
Smacznego!
3 komentarze
z wielka ochotą spróbowałabym tych wszystkich smaków razem:)
Polecam, to naprawdę fajne połączenie 🙂
To brzmi niezwykle intrygująco 🙂