facebook

Galaxy donuts – kosmiczne pączki!

0 Posted by - 2 lutego 2017 - ciasta drożdżowe, ciastka / cookies, Przepisy

Znacie już najnowszy trend w dekoracji słodyczy – kosmos? Widziałam już ciasta,makaroniki i ciasteczka udekorowane motywem galaktycznym, ale moje serce skradły pączki – galaxy donuts! Czekałam niecierpliwie od września na sezon pączkowy, żeby je zrobić :)

Ciasto drożdżowe na pączki wyrasta kilka godzin w lodówce, najlepiej zarobić je rano lub wieczorem. To jeden z lepszych przepisów jakie wypróbowywałam! Donuts są mięciutkie i puszyste, przepyszne. Zapiszcie go sobie koniecznie na przyszłość, bo świetnie sprawdzi się także jako przepis na tradycyjne pączki.

Lukier też jest nieco inny, bo na mleku, z dodatkiem nierafinowanego oleju kokosowego dzięki czemu pączki niebiańsko pachną kokosem!

Po prostu kosmos w gębie! :)

Przepis na ciasto pochodzi z tej strony.

Z ciasta wychodzi ok. 20 pączków.

Ciasto

300 ml mleka

60 g cukru

7 g drożdży instant lub 25 g świeżych

150 g masła

2 duże jajka

500 g mąki

ziarenka z 1 laski wanilii  (opcjonalnie)

oraz tłuszcz do smażenia

Mąkę przesiewamy z wanilią, odkładamy.

Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Mleko mieszamy z cukrem, następnie wsypujemy drożdże i odkładamy na 10 minut, po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować.

W międzyczasie roztapiamy masło, przelewamy je do dużej miki (lub misy miksera, jeśli mamy końcówkę z hakiem) i mieszamy z jajkami. Do masy jajecznej dodajemy drożdże i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas zarabiając ciasto. Wyrabiamy ciasto 5-10 minut, do momentu kiedy zacznie odchodzić od miski.

Pozwalamy ciastu odpocząć przez 10 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, obracamy tak by cała powierzchnia ciasta była pokryta warstwą tłuszczu, miskę przykrywamy folią spożywczą i władamy do lodówki na minimum 8 h lub na całą noc.

Wyrośnięte ciasto od razu wałujemy na grubość ok. 8 mm (bez zagniatania) i wycinamy donuty. Pączki odkładamy na blachę oprószoną mąką, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im podrosnąć przez ok. 1 h w ciepłym miejscu.

Pod koniec puszenia donuts rozgrzewamy tłuszcz do 180 C. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron.

Kiedy wystygną, lukrujemy.

Lukier

250 g cukru pudru (ok. 2 szklanki)

1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

3 łyżki mleka

oraz barwniki spożywcze w żelu, srebrne perełki, perłowy barwnik w proszku do dekoracji

Olej roztapiamy. Mieszamy wszystkie składniki, do uzyskania gładkiego lukru. Na powierzchnię lukru wyciskamy kilka kropel barwników spożywczych (3 kolory wystarczą), wykałaczką rozprowadzamy barwniki tak, by powstały esy-floresy. Maczamy galaxy donuts i posypujemy perełkami i barwnikiem w proszku/jadalnym brokatem. Odkładamy do zastygnięcia.

W miarę lukrowania można dodać barwników, powtarzając proces mieszania wykałaczką.

Smacznego!

Galaxy donuts recipe. Food photography by Candy Company Galaxy donuts recipe. Food photography by Candy Company Galaxy donuts recipe. Food photography by Candy Company Galaxy donuts recipe. Food photography by Candy Company Galaxy donuts recipe. Food photography by Candy Company

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

18 Comments

  • Monica 2 lutego 2017 - 11:29 Reply

    Efekt oszałamiający! Jak z kosmosu te donaty 😀

    • Candy Company 2 lutego 2017 - 11:34 Reply

      Dzięki, takie właśnie miały być – nie z tego świata :)

  • Ala 2 lutego 2017 - 12:35 Reply

    Jak zwykle świetny przepis i przepiękne zdjęcia!!!!

  • Wypieki Beaty 2 lutego 2017 - 12:39 Reply

    Kosmiczne :)

  • Negatywna 2 lutego 2017 - 12:52 Reply

    Ale kosmos! 😀 Powiedz proszę jakich barwników użyłaś i w jakich kolorach? Zrobię! 😀

    • Candy Company 2 lutego 2017 - 12:55 Reply

      Dzięki :) użyłam barwników firmy Americolor fuchsia, navy blue i electric blue (nie wiem jak z ich dostępnością, ściągałam je z zagranicy). Chętnie zobaczę rezultat!

  • Kawa i Czekolada 5 lutego 2017 - 12:36 Reply

    Kosmicznie piękne!!!

  • Dorota 10 lutego 2017 - 14:02 Reply

    O! Kolejny przepis do przetestowania :) Muszę się skusić.

  • upieczemisie 19 lutego 2017 - 23:30 Reply

    Super pomysł – dziękuję :) moje też wyszły nieziemskie 😉
    Zamiast srebrnego maczku i pyłu – trudno dostępne jak się nie mieszka w big city użyłam pokruszonych srebrnych kuleczek dostępnych w niemal każdym markecie i barwionego cukru. Z podanych proporcji na lukier wyszła mi śliczna kulka, musiałam dodać 2x więcej mleka, ale to może kwestia cukru pudru?

    • Candy Company 20 lutego 2017 - 18:42 Reply

      Świetnie, miło to słyszeć, pomysłowe wykorzystanie srebrnej posypki -też je rozważałam, ale znalazłam resztkę srebrnego pyłku! To kwestia cukru pudru, ja też modyfikowałam proporcje z oryginalnego przepisu bo wyszło za gęste :)

  • […] Kosmiczne oponki […]

  • upieczemisie 20 lutego 2017 - 21:13 Reply

    I ciasto świetne – długo świeże :)

  • agat.i 22 lutego 2017 - 21:24 Reply

    Pierwszy raz robiłam pączki./donutys. Wyszły nieziemkie! Dosłownie ! :)

  • Leave a reply

    Translate »