facebook

Świąteczny wieniec bezowy. Pavlova

0 Posted by - 15 grudnia 2014 - Przepisy

Klasyczny deser w świątecznym wydaniu – może przygotujecie go na bożonarodzeniowy deser? Wygląda tak samo cudownie jak smakuje :)  Krucha z wierzchu beza, kryje miękki środek, a słodycz deseru równoważy lekki owocowy sos i owoce. Świąteczny wieniec bezowy można przygotować nawet 3 dni wcześniej, udekorować przed podaniem – możecie ten deser spokojnie wrzucić do Waszego świątecznego harmonogramu pieczenia :) Pavlowa (i bezy) są dla niektórych wyzwaniem, jeśli nie czujecie się pewnie w przygotowywaniu bezy przeczytajcie ten wpis. Polecamy!

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

4 białka jaj (średni rozmiar) w temp. pokojowej,

250 g drobnego cukru do wypieków,

2 łyżeczki przesianej skorbi kukurydzianej (lub ziemniaczanej),

1 łyżeczka occtu winnego.

Piekarnik nagrzewamy do 120ºC. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do piecznia, na którym rysyjemy dwa koła: większe o średnicy ok. 22 cm i mniejsze ok. 13 cm.

Białka ubijamy na prawie sztywno, aż utworzą się tzw. „soft peaks” czyli miękkie wierzchołki. Wyjmijcie mieszadła miksera z piany, jeśli na ich końcach utworzą się wierzchołki których górna część jest miękka i opada, możecie przestać ubijać.

Do piany stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Ważne by użyć bardzo drobnego cukru (ale nie cukru pudru) – możecie wcześniej rozdrobnić go w malakserze. Ubijamy kilka minut (nawet do 10 minut) aż piana stanie się gładka i puszysta a cukier się rozpuści. Jeśli cukier nie będzie wyczuwalny między palcami beza jest gotowa.

Na przygotowany papier do pieczenia wykładamy łyżka po łyżce bezę. Następnie wygładzamy wierzch wieńca i wkładamy do piekarnika.

Suszymy przez 2 godziny (nie otwieramy drzwiczek poczas pieczenia!), wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do całkowitego wystygnięcia. Można upiec ją wieczorem i zostawić w piekarniku na noc.

Sos:

125 g malin + 25 g żurawin (mogą być mrożone),

maliny i żurawiny do dekoracji (mogą być mrożone),

garść pestek granatu,

1/3 szklanki cukru (lub mniej do smaku),

sok z połowy cytryny,

łyżka brandy (opcjonalnie)

oraz 200 g śmietany kremówki 36%.

Maliny i żurawiny miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem i brandy. Kremówkę ubijamy. Na bezę nakładamy śmietanę, polewamy sosem i ozdabiamy malinami, żurawinami i pestkami granatu.

Świąteczny wieniec bezowy można upiec 2-3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku w temp. pokojowej. Ozdobić nie wcześniej niż 1 h przed podaniem.

Smacznego!

wieniec2wieniec4wieniec6wieniec5wieniec3

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

3 Comments

  • Milu 15 grudnia 2014 - 15:40 Reply

    Super pomysł :)

  • Angie 15 grudnia 2014 - 16:10 Reply

    Wygląda fantastycznie!

  • wedelka 16 grudnia 2014 - 01:34 Reply

    Rewelacyjny pomysł i wykonanie :)

  • Leave a reply

    Translate »