facebook

Ogród w butelce. Syrop z pysznogłówki

0 Posted by - 25 lipca 2017 - bez pieczenia / no bake, Przepisy, przetwory / preserves

To zadziwiające ile roślin, które mamy w ogródkach można wykorzystać w kuchni. U nas pysznogłówki (zwane też Monarda, po ang. Bee Balm) są tylko ozdobą rabat, i nie każdy wie, że są jadalne, ba pewnie nie każdy wie co to za roślina! Tymczasem można z nich z powodzeniem przygotowywać słodkie i słone dania – np. taki syrop z pysznogłówki.

Pysznogłówka na świeżo aromatem przypomina raczej oregano, zapachem hmm kojarzy mi się trochę z marihuaną … Ale na słodko, po zalaniu syropem zmienia się nie do poznania :) Pierwszy raz spróbowałam syropu z pysznogłówki kupionego w Szwajcarii,  gdzie jest dość popularny – aromatem przypominał mi trochę Coca Cole! Czekałam więc na lato, by zrobić sobie domową wersję.

Syrop ma piękny czerwony kolor, sprawdzi się jako dodatek do herbaty, lemoniady, lodów i innych deserów. Jeśli tylko macie pysznogłówkę w swoim ogrodzie, lub ma ją Wasz sąsiad – nie zmarnujcie okazji i zróbcie sobie przynajmniej 1 porcję! Do celów kuchennych nadają się i czerwone i różowe odmiany.

Składniki

500 ml wody

200 g cukru

4 szklanki płatków z pysznogłówki (ok. 40 g)

sok z 1/2 cytryny

Wodę z cukrem umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącym syropem zalewamy płatki pysznogłówki, dodajemy sok z cytryny i odkładamy. Po przestygnięciu wkładamy do chłodnego miejsca (może być lodówka) na 2-3 dni. Po tym czasie odcedzamy płatki (możecie je wykorzystać jako nadzienie do bułeczek, dodatek do owsianki itp.) Syrop z pysznogłówki można przechowywać w lodówce do 10 dni, albo zapasteryzować na zimę :)

Smacznego!

Monarda or bee balm syrup recipe/ Food photography by Candy CompanyMonarda or bee balm syrup recipe/ Food photography by Candy CompanyMonarda or bee balm syrup recipe/ Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »