For English scroll down
Najlepsze drożdżówki! Miękkie, pachnące pomarańczą i pełne pysznego nadzienia – kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia. Zjadam je zwykle jeszcze na ciepło, nie ma nic lepszego… Drożdżówki piekłam już na wcześniejsze święta, z czasem dopracowałam przepis i chciałam się nim z Wami podzielić 🙂 Jestem fanka ciast drożdżowych na kopie żółtek, z mlekiem i masłem, ale temu nie mogę absolutnie nić zarzucić bo jest cudownie pyszne…
Wpis powstał we współpracy z California Prunes, przepis znajdziecie także na ich blogu.
Składniki na ok. 12-15 drożdżówek różnej wielkości
Ciasto
7 g drożdży instant
120 ml mleka roślinnego
85 g brązowego cukru
1/2 szkl pure z dyni
skórka z 1/2 pomarańczy
1/4 łyżeczki cynamonu
350 g mąki pszennej
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (płynnego)
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem roślinny, dodajemy cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350 g), odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zapracują. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Zarabiamy ok. 10 minut. Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki wlewamy olej kokosowy i jeszcze chwilę zarabiamy.
Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.
Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm. Połowę smarujemy nadzieniem bakaliowym, ciasto składamy na pół przykrywając cześć z nadzieniem i jeszcze raz delikatnie wałkujemy.
Wykrawamy kształty choinek, kół; nacinamy i zaplatamy. Drożdżówki odkładamy na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.
Smarujemy ciepłym mlekiem roślinnym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok. 15-19 minut.
Nadzienie
100 g śliwek kalifornijskich
60 g suszonej żurawiny
60 g daktyli
60 g suszonych fig
180 ml soku pomarańczowego
2 łyżki brandy
skórka z 1/2 pomarańczy
skórka z 1/3 cytryny
Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalewamy podgrzanym sokiem pomarańczowym zmieszanym z brandy. Odkładamy na min. 30 minut, można nawet na całą noc. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i pomarańczy i miksujemy, nadzienie nie musi być idealnie gładkie.
Vegan brioche Christmas trees and stars
Makes about 9-12 buns depending on size
Dough
7 g instant yeast
120 ml plant milk
85 g brown sugar
½ cup pumpkin pure
zest from ½ orange
¼ tsp cinnamon
350 g all purpose flour
3 tbsp coconut oil, melted
Mix yeast, warm milk, sugar and about 1/3 of the flour, set aside for 10-15 minutes. Mixture should rise a bit.
Add pumpkin to the yeast mixture, sift in rest of the flour, cinnamon and orange zest. Knead until dough is no longer sticky, about 10 minutes. Add coconut oil and knead for another 1-2 minutes.
Cover the bowl with fresh kitchen towel and set aside until double in size, about 1-1,5 hour
Roll the dough into rectangle 20 x 40 cm. Spread the filling on half of the dough, cover with the other half and roll a bit more. Cut out Christmas tree and cirle shapes, make incisions up both sides of the pastry, leaving about an 1 cm uncut up the centre (or a small circle if you’re making a star).
Twist each strip of pastry then place down.
When done let the brioche puff for another 20-30 minutes.
Brush with warm plant milk and bake for about 15-19 minutes until golden in 170C/355F.
Filling
50 g california prune
30 g dried cranberry
30 g dates
30 g dried figs
90 ml orange juice
1 tbsp brandy
zest from ½ orange
1 tsp lemon and lime zest
Heat orange juce and brandy until just warm and pour over prunes, cranberries, dates and figs. Leave for at least 30 minutes to soak, or overnight). Add citrus zest and blend until smooth.