facebook

Karnawałowe maski – ozdabiane kruche ciasteczka.

0 Posted by - 29 stycznia 2015 - Przepisy

Ozdabiane kruche ciasteczka w karnawałowym wydaniu. Możecie popuścić wodze fantazji i wyczarować małe dzieła sztuki! My ozdobiliśmy nasze lukrem królewskim i jadalnym brokatem, wyszły bardzo glamour! :) Poniższy przepis na kruche ciastka świetnie sprawdza się przy pieczeniu ciasteczek do dekoracji. Bardzo ważne jest schładzanie w lodówce, dzięki temu ciastka zachowają kształt w trakcie pieczenia. Miłej zabawy :)

Składniki na ok. 18 dużych lub 30 mniejszych ciastek:

225 g miękkiego masła,

200 g drobnego cukru,

1 jajko (w temperaturze pokojowej),

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

200 g mąki pszennej,

80 g mąki gryczanej,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki soli.

Do dekoracji:

lukier królewski (możecie skorzystać np. z tego przepisu),

barwniki spożywcze czarny i brzoskwiniowy (użyliśmy tych firmy Wilton),

jadalny brokat (kupicie np. tutaj)

oraz posypki czarna i złota.

Mąki przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, odkładamy. Masło ubijamy mikserem ok. minuty, aż zrobi się kremowe, dodajemy cukier i miksujemy przez 2-3 minuty. Do masy dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy – ciasto będzie bardzo miękkie.

Ciasto rozdzielamy na dwie części i każdą rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość ok. 5-7 mm. Dzięki temu ciasta nie trzeba podsypywać mąką. Rozwałkowane płaty ciasta przekładamy na deskę do krojenia (piętrowo) i wkładamy do lodówki na minimum 1h, a nawet całą noc, jeśli macie czas.

Ze schłodzonego ciasta foremkami wykrawamy  ciasteczka. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie chłodzimy w lodówce, do czasu, aż piekarnik się nagrzeje.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 8-12 minut, aż brzegi lekko się zarumienią. Im większe ciasta tym dłużej będą się piekły.

Ciasteczka ozdabiamy lukrem, jadalnym brokatem i posypkami.

Ozdabiane kruche ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.

Smacznego!

maski3maski2maski4

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • justyna_mojemenu 30 stycznia 2015 - 06:20 Reply

    rewelacja! jak małe dzieła sztuki

  • Leave a reply

    Translate »