Ozdabiane kruche ciasteczka w karnawałowym wydaniu. Możecie popuścić wodze fantazji i wyczarować małe dzieła sztuki! My ozdobiliśmy nasze lukrem królewskim i jadalnym brokatem, wyszły bardzo glamour! 🙂 Poniższy przepis na kruche ciastka świetnie sprawdza się przy pieczeniu ciasteczek do dekoracji. Bardzo ważne jest schładzanie w lodówce, dzięki temu ciastka zachowają kształt w trakcie pieczenia. Miłej zabawy 🙂
Składniki na ok. 18 dużych lub 30 mniejszych ciastek:
225 g miękkiego masła,
200 g drobnego cukru,
1 jajko (w temperaturze pokojowej),
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
200 g mąki pszennej,
80 g mąki gryczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli.
Do dekoracji:
lukier królewski (możecie skorzystać np. z tego przepisu),
barwniki spożywcze czarny i brzoskwiniowy (użyliśmy tych firmy Wilton),
jadalny brokat (kupicie np. tutaj)
oraz posypki czarna i złota.
Mąki przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, odkładamy. Masło ubijamy mikserem ok. minuty, aż zrobi się kremowe, dodajemy cukier i miksujemy przez 2-3 minuty. Do masy dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy – ciasto będzie bardzo miękkie.
Ciasto rozdzielamy na dwie części i każdą rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość ok. 5-7 mm. Dzięki temu ciasta nie trzeba podsypywać mąką. Rozwałkowane płaty ciasta przekładamy na deskę do krojenia (piętrowo) i wkładamy do lodówki na minimum 1h, a nawet całą noc, jeśli macie czas.
Ze schłodzonego ciasta foremkami wykrawamy ciasteczka. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie chłodzimy w lodówce, do czasu, aż piekarnik się nagrzeje.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 8-12 minut, aż brzegi lekko się zarumienią. Im większe ciasta tym dłużej będą się piekły.
Ciasteczka ozdabiamy lukrem, jadalnym brokatem i posypkami.
Ozdabiane kruche ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.
Smacznego!
1 comment
rewelacja! jak małe dzieła sztuki