Domowy sok z derenia to już ostatni wpis z użyciem Jesiennych superfoods, więcej pomysłów będzie w przyszłym roku! Pisałam wcześniej, że nie przepadam za przetworami, a już najwięszą traumę mam po robieniu soków z malin. Moi rodzice dopiero niedawno nabyli sokownik, więc możecie sobie wyobrazić jak wyglądało wyciskanie soku z malin przez gazę, oczywiście w ilości hurtowej, bo mamy sporą plantację tych owoców na działce. Brr…
Dlatego na przygotowanie soku z derenia poświęcicie minimum czasu i siły. Przepis jest prosty i choć przygotowanie soku trzeba rozłożyć na 4 dni, to prawdziwej pracy jest tu 20 minut 🙂 Najtrudniejszą rzeczą jaką będziecie musieli zrobić to zdobyć dereń, ale z tego co słyszę jest coraz bardziej dostępny… Jeśli mimo usilnych starań nie będziecie mogli go nigdzie znaleźć to możecie też spróbować zastąpić dereń lub jego część żurawiną albo wiśniami. Sok z derenia możecie pić solo, dolewać do herbaty, ale według mnie najlepiej użyć go do przygotowania oryginalnych drinków i napojów!
Możecie zrobić większą/mniejszą porcję zachowajcie tylko proporcję 1 kg owoców na 1,5 l wody, cukier do smaku. Jeśli wasz dereń nie jest zbyt dojrzały, po umyciu natnijcie każdy owoc żeby uwolnić sok.
Ps. Wspominałam już, że dereń jest bardzo zdrowy? 🙂
Składniki:
3 kg derenia,
4,5 l wody,
250 g cukru.
Przygotowanie soku zajmuje 4 dni, ale bez obaw jest proste i nie zabiera dużo czasu.
Wodę zagotowujemy i zalewamy wrzątkiem umyty dereń. Następnego dnia zlewamy powstały sok, doprowadzamy do wrzenia i ponownie zalewamy nim owoce. Proces powtarzamy przez kolejne 2 dni.
4 dnia do soku dodajemy cukier i podgrzewamy, gotujemy przez ok. 3 minuty, cukier powinien się w tym czasie całkowicie rozpuścić. Możecie dodać trochę więcej cukru, do smaku.
Ciepły sok pasteryzujemy lub zużywamy na bieżąco w ciągu tygodnia (przechowujemy w lodówce).
Cornelian cherry (dogwood) juice is the last recipe this year using autumn super foods, more to come next year! I think I’ve mentioned before that I’m not a big fan of preserve making. I think it’s because of bad memories from my childhood 🙂 We use to make tons of raspberry juice with my parents but since they didn’t have kitchen mill/juice maker at the time we strained raspberry juice using a kitchen cloth. You can imagine it took like forever…
Now if I make something it must be super easy and not at all time consuming, and this is exactly how you can describe cornelian cherry juice recipe. OK it will take you 4 days to complete but really, it’s about 20 minutes work, the rest is just waiting for the juice to be done. I promise! The hardest part is to get the dogwood cherries… If it’s really hard to get in your neighborhood you might want to try this recipe with cranberry or sour cherries.
Cornelian cherry juice is perfect for drinks and beverages, tastes great with hot cup of tea or y.ou can just add some ice and drink it as it is. Oh, and it’s very healthy too!
You can make smaller/bigger batch if you want, the general rule is you use 2 lbs (1 kg) of fruits and 0,4 gallon (1,5 litre) water and sweeten to taste. If your fruits are not very ripe make small cuts on each to help release the juice.
Ingredients
6 lbs cornelian cherry (3 kg),
1,2 gallon water (4,5 l),
1 1/4 cup sugar (250g).
Boil the water and pour over cornelian cherry. On the next day strain the juice, bring it to boil and pour over the fruits. Repeat the process for the next 2 days.
On the 4th day strain the juice, add sugar and bring it to a boil. Cook for about 3 minutes, sugar should be completely dissolved by now. Taste the juice and add more sugar if you want. And that’s it, you can now enjoy healthy cornelian cherry juice 🙂
You can sterilize cornelian cherry juice or keep it in the fridge and use within 7 days.
3 komentarze
[…] Cornelian Cherry Juice […]
[…] Full recipe is here: Cornelian cherry juice […]
Czy to jest sok do picia w takiej formie czy do rozcieńczania z wodą? W co z owocami po zrobieniu soku?