facebook

Palce wiedźmy raw

0 Posted by - 27 października 2016 - bez pieczenia / no bake, Przepisy

Ciasteczka Palce Wiedźmy to jedne z pierwszych halloweenowych słodyczy jakie robiłam, już dobre kilka lat temu, wtedy w wersji pieczonej. Tym razem przygotowałam je w zdrowszej wersji raw, bez rafinowanego cukru i innych niezdrowych dodatków, same bakalie! Efekt jest równie smaczny  i wizualnie nawet lepszy niż w tradycyjnym przepisie – jeszcze bardziej przerażający i w klimacie Halloween. Palce wyszły mi tak realistycznie, że moja siostra odmówiła jedzenia :)

Przepis jest prosty i szybki, Palce Wiedźmy można zrobić razem z dziećmi i bez wyrzutów sumienia dać im później do skonsumowania – bo Palce Wiedźmy raw jak na zdrowe słodycze bez dodatku cukru są naprawdę pyszne!

Przepis przygotowałam dla California Prunes znajdziecie go również u nich na blogu.

Składniki na ok. 15 palców

5 śliwek kalifornijskich

3 daktyle

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem klonowym)

¼ łyżeczki mielonych goździków

1 łyżeczka gorzkiego kakao

¼ łyżeczki mielonego kardamonu

75 g orzechów włoskich

90 g migdałów

oraz pestki dyni i łyżeczka dżemu lub pure z czerwonych owoców do dekoracji.

Healthy no bake Halloween treat, no sugar added - raw withes fingers. Food photography by Candy Company

Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę.

Healthy no bake Halloween treat, no sugar added - raw withes fingers. Food photography by Candy Company

W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto.

Healthy no bake Halloween treat, no sugar added - raw withes fingers. Food photography by Candy Company

Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości pure owocowego naklejamy pestkę dyni.

Healthy no bake Halloween treat, no sugar added - raw withes fingers. Food photography by Candy Company

Palce wiedźmy można przygotować 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.

Healthy no bake Halloween treat, no sugar added - raw withes fingers. Food photography by Candy CompanyHealthy no bake Halloween treat, no sugar added - raw withes fingers. Food photography by Candy Comapny

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

6 Comments

  • Wypieki Beaty 27 października 2016 - 11:41 Reply

    Cudne, robiłam tradycyjną – ciasteczkową – wersję, ale ta też jest super :)

    • Candy Company 27 października 2016 - 16:09 Reply

      Tradycyjna wersja też jest świetna (uwielbiam kruche ciasteczka!), przymierzam się do upieczenia jej w weekend :)

  • Karolina Yun 27 października 2016 - 14:41 Reply

    Gratuluje pomyslu, jest świetny ( i zapewne smaczny ) 😉

    • Candy Company 27 października 2016 - 16:11 Reply

      Dziękuję – przyjaciółce, która nie tyka zdrowych rzeczy z zasady smakowały, więc chyba jestem obiektywna :)

  • iza 28 października 2016 - 12:16 Reply

    z takiej ilości wyjdzie 15 szt?

    • Candy Company 28 października 2016 - 12:45 Reply

      Oczywiście wszystko zależy od wielkości i grubości „palców”, z porcji wychodzi raczej maksymalnie 15 sztuk, więc jeśli ktoś zrobi grubsze i dłuższe wyjdzie ich pewnie ok. 10-12. Na zdjęciu widać paluchy z dwóch porcji (nie wszystkie dotrwały do sesji).

    Leave a reply

    Translate »