facebook

Najprostsze ciasteczka czekoladowe

1 Posted by - 23 marca 2017 - Bez kategorii

Zrobiło się bardzo czekoladowo, a to jeszcze nie koniec! Chyba dopadło mnie wiosenne przesilenie, a wiadomo czekolada jest najlepsza na wszystkie smutki, przesilenia itd. A więc dziś serwuję prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe (właściwie kakaowe :) ) Na początku byłam trochę do niego sceptycznie nastawiona, i zrobiłam połowę porcji, ale pożałowałam tego już po skosztowaniu surowego ciasta… Było przepyszne, a już po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasteczka – bajka. Ręka sama sięga po kolejne…

Przepis jest bardzo wydajny nawet z połowy wyszło mi sporo ciastek. Posmarowałam je żółtkiem i posypałam grubo zmielona solą, co sprawiło, że wyszły prawie wytrawne. Ciasto dobrze się wycina, nie traci kształtu w trakcie pieczenia, można zrobić z niego grubszę miękkie ciastka, lub cienkie i chrupiące. Bardzo fajny przepis!

Przepis pochodzi z książki Smitten kitchen czyli Smaki Nowego Yorku .

Składniki na ok. 45 ciastek o średnicy 4 cm.

Ciasto

115 g miękkiego masła

150 g curu pudru

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

28 g kakao

185 g mąki

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Masło i cukier miksujemy na puszystą masę, dodajemy jajko i ekstrakt i miksujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Makę przesiewamy z kakao, proszkiem i solą i stopniowo dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy, aż ciast będzie jednolite, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i foremką wycinamy ciasteczka, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można też wałkować cieniutko na ok. 3 mm – wtedy ciastka będą bardziej kruche (pieczemy krócej ok. 7-8 minut).

Grubsze ciastka pieczemy ok. 10-11 minut w 175 C.

Najlepsze jeszcze na ciepło ze szklanką mleka :)

Smacznego!

Easy chocolate cookie with sea salt recipe. Food photography by Candy CompanyEasy chocolate cookie with sea salt recipe. Food photography by Candy CompanyEasy chocolate cookie with sea salt recipe. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • Janka 25 kwietnia 2017 - 12:10 Reply

    Ciasteczka wyglądają przepysznie :) Ile wyjdzie tych ciasteczek? Jeśli będziemy je robić zgodnie z proporcjami podanymi w przepisie? :)

  • Odpowiedz na „JankaCancel reply

    Translate »